Thorning forsvarer samarbejde med NSA | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Thorning forsvarer samarbejde med NSA

Terrortruslen gør samarbejdet med den amerikanske efterretningstjeneste nødvendigt, understreger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Christian Nørgaard Larsen, Berlingske Nyhedsbureau
Statsminister Helle Thorning-Schmidt Foto: Katrine Emilie Andersen

Det er nødvendigt for Danmark at samarbejde med andre efterretningstjenester.

Det fastslog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn

»Jeg kan ikke kommentere på det konkrete samarbejde, vi har med andre efterretningstjenester. Men selvfølgelig har vi et samarbejde med andre efterretningstjenester. Det er den eneste måde, vi kan sikre Danmark og danske interesserer på i forhold til, at vi desværre har en terrortrussel,« sagde hun.

Læs mere: Thorning afviser ulovlige aflytninger i Danmark

Du har hele tiden fastholdt, at der ikke er foregået ulovligheder overvågning. Foregår der lovlig overvågning. som deles med USA?

»Som justitsministeren også har sagt, så har vi meget klare regler for det her område i Danmark. Hvis en borger i Danmark skal under telefonaflytning, så har vi retsplejeloven, der regulerer det, og det vil sige, at der skal en dommerkendelse til.«

Tidligere på dagen sagde SFs EU-ordfører, Lisbeth Bech Poulsen (SF), at sagen skal tages op i Folketingets Kontroludvalg.

»Der er kommet foruroligende ting frem, så jeg har bedt vores medlem af Folketingets Kontroludvalg om at tage sagen op, så vi kan sikre os, at alt er foregået efter bogen,« sagde Lisbeth Bech Poulsen til TV2 News.

Dit eget regeringsparti SF skærper tonen og siger, at sagen skal tages op i Folketingets Kontroludvalg. Hvad mener du om det skridt?

»Vi har temmelig god kontrol med det, der foregår om vores tjenester, og vi har netop et kontroludvalg, der kontrollerer det her spørgsmål. Vi har også en tilsynsmyndighed, der holder øje overvågning af borgerne.

Læs mere: Overblik: NSA-skandalen er nået til Danmark

Hvis vi udveksler metadata med amerikanerne, vil det så være lovligt?

»Vi har meget faste rammer for den lovlighed, der er om for eksempel aflytning. Man kan ikke aflytte en dansk borger, uden at man følger retsplejelovens regler på området. Jeg vil godt understrege, at danske tjenester heller ikke kan bede udenlandske myndigheder om at gøre noget, som de ikke selv kan gøre inden for lovens rammer.«

Tophistorier Gå til forsiden