Thorning grillet om Corydons SAS-SMS

Statsministeren måtte stå på mål for en byge af spørgsmål om Corydons meget omdiskuterede SMS til SAS-ansatte.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau
Dansk Folkeparti har svært ved at forstå, hvordan statsminister Helle Thorning-Schmidt kan forsvare finansminister Bjarne Corydons SMS til kabinepersonalet i SAS. Men Thorning mener, man bør takke finansministeren. Foto: Keld Navntoft

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) måtte onsdag i folketingssalen stå på mål for en byge af spørgsmål om den meget omdiskuterede SMS, som finansminister Bjarne Corydon (S) sendte til formanden for de kabineansattes fagforening, Helge Thuesen, under de tilspidsede lønforhandlinger i SAS.

Særligt Dansk Folkeparti er kritiske over for finansministerens indblanding, som DF-formand Kristian Thulesen Dahl, kalder »principielt skelsættende«.

- Jeg oplever, at personaleorganisationerne faktisk tager et kæmpe ansvar og går ind og forhandler og er villige til at gå ned i løn og op i arbejdstid for at hjælpe SAS igennem den økonomiske krise, siger Kristian Thulesen Dahl.

Læs mere: EL er rasende over Corydons SMS

- Hvorfor synes statsministeren så ikke, det er sådan, det skal foregå? Hvorfor finder statsministeren, at det er naturligt, at finansministeren begynder at intervenere direkte i forhandlingslokalet? lyder det fra DF-formanden.

Også Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, er uforstående over for SMSen. Han kalder det et godt princip gennem mange år, at politikere ikke har blandet sig i faglige forhandlinger.

Læs mere: Professor: Intet galt med Corydons SMS

- Personalet i SAS er vel dem, der ved bedst, hvordan situationen har været, og derfor selvfølgelig ageret fuldt ansvarligt ud fra det og ikke ladet sig påvirke af folk, der ringer eller SMSer, siger han.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser dog kritikken. Hun mener, at finansministeren har gjort sin pligt.

- Vores opgave - finansministerens opgave - har været i et fuldstændigt klart sprog, så det ikke kunne misforstås på nogen måde, at fortælle hvordan tingene hang sammen, siger hun.

Læs mere: Kabinepersonalet blev presset fra flere sider

- Derfor synes jeg, vi skal sige tak til finansministeren, fordi han har arbejdet så grundigt med den her sag.

Helle Thorning-Schmidt understreger, at SAS med stor sandsynlighed ikke var overlevet, hvis ikke de ansatte havde accepteret forringelser af deres ansættelsesvilkår.

- Det, finansministeren gjorde i lige præcis de timer, var at kæmpe med næb og kløer for, at vi i dag stadig har et SAS. Skulle jeg være utilfreds med, at statsministeren gjorde det? Nej. Jeg er stolt af, at vi har en finansminister, som har kæmpet og gjort alt, hvad der overhovedet var muligt for, at vi i dag har et SAS, siger Helle Thorning-Schmidt.

Læs mere: Forsker: Corydon-SMS er uhørt og utidig

Afvisningen stopper dog ikke diskussionen om den meget omtalte SMS. Dansk Folkeparti har nemlig indkaldt finansministeren i samråd på grund af SMSen.

Deltag i debatten: Er Corydons SMS rettighed omhu eller utidig indblanding?

Kommentarer

Det er helt sikkert utidig indblanding ...

der er mange mange mange andre ting politikerne bør bruge deres dyrbare tid på.
Hvem kommer og redder de 450 stillingerne (SAS admin.) som bliver nedlagt i København?

Hykleri igen

Jeg har ikke noget problem, med at fagforeningerne fik en dosis realiteter, uanset hvorfra den kommer.

Jeg kan dog ikke glemme det hylekor af socialdemokrater der gik igang, da de borgelige havde en holdning til postvæsenets blokade af Vejlegaarden.

Hvis det her var blevet gjort af en borgerlig minister, havde der lydt røster om vennetjenester til Fritz Schur, hvem-vidste-hvad, kommissioner, leflen for stor-kapitalen og hvad ved jeg.

Det er den totale mangel på integritet og ærlighed, der præger det parti.

Helle Thorning går altid i tager aldrig kritiken alvorligt !

Helle Thorning er kold overfor kritik,og gik da også i forsvarspossision for sin finansminister Bjarne Corydon i sms-sagen.hverken hun eller Bjarne Corydon skal blande sig
i forhandlingerne på arbejdsmarked.
Nu læste jeg lige at der er en anden læser der skriver endelig en minister der tør træde i karaktér,og påstår at
Bjarne Corydon er dygtigt og troværdig,det må være en der
ikke har fuld med i finanslovsforhandlinger.
Og nej uanset hvem det handler om,så skal ingen blande sig
når der forhandles på arbejdsmarkedet.

Nye opgaver for Helle og Corydon

Med den helt utrolige interesse for indblanding i overenskomstforhold som Helle Thorning og Corydon har udvist i SAS-sagen, så må vi som skatteborgere nu forvente at næste punkt på den politiske dagsorden er DSB.
Her har man uden at blinke sendt milliardregninger videre til skatteborgerne i stedet for at finde dem hos skadevolderne selv, nemlig DSB.
Først var der milliardskandalen om tog-køb. Man kunne end ikke finde ud af noget så elementært som at købe nye tog! Senere så vi, at man heller ikke kunne finde ud af at administrere togdrift (DsbFirst-skandalen) der betød en ny milliardregning til skatteborgerne.
Herefter blev direktøren afskediget. Det måtte være hans skyld forlød det. Senere viste det sig, at han ikke kunne gøres ansvarlig for skandalen.
Sidenhen har der været meget stille om hvem der har ansvaret for den slendrian og det tab der er foregået hos DSB. Ingen har tilsyneladende ansvar for noget som helst.
Så vidt vides tjener fx en tog stewardesse mere end en stewardesse hos SAS, så Helle og Corydon. Her er en vigtig opgave for jer! I kan vel ikke mene at de sagesløse skatteborgere, igen igen skal holde for bare fordi det nu hedder DSB og ikke SAS?

Uduelige ministre

Bjarne Corydon har totalt misforstået sin opgave. Det har den såkaldte statsminister også. Deres niveau kan man ikke klage over - de har ikke noget. Det er ufatteligt, at Helle Th., som er så ubegavet, kan være regeringsleder, men det siger måske mere om de, som har valgt hende. Må hendes regeringstid blive meget kort.

Kvalmende dobbeltmoral II - sms kæder away!

@Peter Hansen m.fl.:

At regeringen har "gjort alt" for at bevare arbejdspladserne i SAS mener du vel ikke i alvor? Finansministeren havde i så fald da kunnet sende en sms noget før, det er mere end et år siden, den blev sat i verden.

Og når vi nu er ved det - hvorfor skulle den tidligere oppositions status (åbenbart)forhindre den gode flok i at fordre ansvarligheden blandt brugere af skatteydernes penge dengang? Er det kun en regerings job?

I øvrigt synes jeg, at Finansministeren og hans chef har anvendt udtrykket "skatteydernes" penge så ofte de seneste dage, at man næsten skulle tro, at de mener det, altså at de penge der opkræves i skat, er skatteYDERNES penge og ikke almenvellets minus det man har valgt at overlade til borgeren - det må nok være en fortalelse. Hvad siger du?

Medens jeg forsøger at komme mig over min kvalme, kunne du så ikke overveje at give Finansministeren og dennes chef flere eksempler på disse egennyttige "ronkedor" jobgrupper, der bør stoppes i at rage til sig? Ikke mindst når regeringen helt generelt afviser "løntilbagegåenhed" som løsningen som noget som helst? Hvad med journalisterne på de tvangslicenserede, elektroniske medier? Ja, jeg ved det, TV 2 er privatejet, men hvem er aktionær?

Det ville da være "rettidig omhu", som det også har lydt utallige gange fra ministeren og kolleger. Tanken om dette verbale gravrøveri mod regeringens erhvervsmæssigt set ideologiske hovedmodstander får lissom hele min uøkologiske, Lidl-indkøbte spaghettisovs til at bevæge sig i retning af taleorganet igen, men inden jeg styrer mod cisternen dette: Lad sms´erne flyve, Peter!

Kvalmende dobbeltmoral

Jeg synes ikke, at Finansministerens sms er specielt grænseoverskridende.

Tænker man dog rent fagligt på, om ministeren dermed "blander sig" i en afgørelse, der formelt er tiltænkt nogle helt andre, nemlig arbejdsgiver og arbejdstager, ja, så må grænsen da siges at være klart overskredet.

Hvis man så sammenligner med regeringens helt nylige ophidselse over tidligere Finansminister Claus Hjort Frederiksens - generelle - udtalelse om, at danskerne fremover bør udvise løntilbageholdenhed, ja, så er Statsministerens "ros" til sin Minister en ren vinder i dobbeltmoral.

Gad vide, hvad Helle Thorning havde ment, hvis sms´en var gået til Skat København i stedet for til Kabineforeningen, og afsenderen - i stedet for Corydon - havde heddet Lund Poulsen?

Helle Schmidt står for fald !

Aldrig før sinden konseilspræsident Monrad har Danmark oplevet en så svag og famlende statsminister. Hun kører zig-zag i en kollage af selvmodsigelser, rundkredspædagogik og løgne. Hvorfor pokker ikke fortælle os danskere at vi ikke længere kan oppebære en løn der er 20-30 procent højere end end hos vore naboer ? men nej det skyldes selvfølgelig at hvis vi skal gå ned i løn så bliver man også nødt til at sænke skatten.... men det kan ikke nytte at vi opretholder et kunstigt højt lønniveau for at kunne kræve verdens højeste skatter ind... det virker ganske enkelt kun kortvarigt i en globaliseret verden. Og med mindre vi tror på at vi med et snuptag kan træde ud af globaliseringen... så må vi se realiteterne i øjnene. Og så lad os klappe i vores små hænder over at SAS lever videre, nok ikke kun pga. Bjarne Corydons SMS. DEN DANSKE MODEL LEVER IKKE alligevel... den har aldrig eksisteret kun i fagbossernes verden RØDE som gule.

Thorning er formentligt...

...den bedste statsminister landet har haft siden Nyrup.

Men hun har problemer med mandlige vælgere, der er bange for kvinder, og som derfor forsøger at nedgøre hende.

Øhhhh ... ?

@torholm: Så det er mændenes skyld at Thorning er den mest inkompetente, løgnagtige og hykleriske statsminister Danmark nogensinde har haft?

Sig mig - har du røget dine sure sokker?

Den Danske model VIRKER

Jeg er absolut ikke fan af Socialdemokraterne, men at sige at den Danske model (som V, K, R, og S har bygget over de sidste 30 aar) ikke virker er nok lidt overdrevet. Danmark er blandt de 10 rigeste lande i verden (BNP per indbygger). Man kan diskutere om vi kunne komme et par skridt hoejere op, men at vaere foran de 200 andre lande bevise at modellen virker.

DK er nr. 21

Peter Jensen jeg ved ikke hvor du har dine oplysninger fra men DK er nr. 21 blandt landenes BNP. pr indbygger. Jeg er endvidere sikker på at DK kommer længere ned på listen.

Selvfølgelig er det fornuftig, rettidig omhu.

Corydon viser sig som et mandfolk i den røde hob af skvatmikler, han er omgivet af.
Som blå, må jeg medgive, at jeg får mere og mere respekt for denne pragmatiske og næsten fornuftige guttermand.
Gør ham til forMAND for socialakrobaterne og dan sammen med V en samlings/kriseregering med DF som parlamentarisk støtte for at holde dem i ørerne mht tøjlesløs indvandring og EUvanvid. På den måde kan man koncentrere sig om de meget nødvendige reformer og tiltag, der skal til, for at få os ud af suppedasen, vi stikker i for tiden.

Aktionærer har åbenbart indflydelse på faglige forhandlinger

Det bliver nu spændende om den enkelte aktionær i et selskab fremover kan komme i kontakt med og øve indflydelse på når arbejdsgiver og fagforbund forhandler arbejdsforhold.
I SAS er regeringen/DK mindretalsaktionær og ikke som nogen måske tror arbejdsgiver. Derfor er indblandingen dum og set i forhold til socialdemokraternes normale respekt for frie forhandlinger helt ude i hampen. Men selvfølgelig hvorfor skulle socialdemokraterne ikke også i dette forhold svigte deres tidligere synspunkter. Det bliver spændende at se hvorledes fagforbundene fremover vil støtte et parti økonomisk som direkte modvirker frie forhandlinger.

Bland jer uden om folks løn

Politikere skal ikke blande sig i lønforhandlinger de frie markedskræfter gælder også for statsejede virksomheder, hvilket vil sige kan de ikke betale løn som deres konkurrenter skal de helt klart lukke

Hvis han ikke havde blandet sig....

Saa var han blevet kritiseret for ikke at have kaempet for SAS' overlevelse og for ikke at repraesentere de danske borgere, der via deres skattekroner ejer en del af SAS og har en hel del penge i klemme. Hvad er der i vejen med at give sin mening til kende som ejer af virksomheden?

Gælder dit synspunkt alle aktionærer

Peter kunne du forestille dig at alle enkeltaktionærer i diverse firmaer kunne rette henvendelse til et fagforbund under faglige forhandlinger med arbejdsgiveren for at give sine synspunkter til kende. Med min tidligere erfaring med fagbevægelsen ville en sådan henvendelse fra en borgerlig regering omgående have medført demonstrationer foran folketinget.
En socialdemokratisk regering må godt prøve at præge en løsning i et privat firma, men det gælder åbenbart ikke internt i Skatteministeriet.

Godt gået Corydon.

Endelig em minister der tør træde i karakter,jeg er til blå side,men han er som finansminister dygtig og troværdig, der skal et mandfolk til at tage så klar stilling som han gjorde i SAS sagen,som investor i selskabet kan jeg jo kun billiger alt der kan få selskabet til at overleve,så alt det medie hysteri pga af en sms,alt kan bruges som nyheder,de kører hele dagen,igen og igen på tv2news samt dr opdate,han har jo kun gjort sin pligt på skatteborgernes vegne som rep,for investor/ejerne..

Kommunistisk

Da det er et delvist statsejet selskab kan man jo også tolke det som at vi er på vej til Rød kommunisme med sulteløn til alle og statsejede virksomheder og Banker :)

Hvis nogen kan opfatte den SMS der er sendt som anstødeligt

så undre det mig, at man f.eks. ikke fandt det angribeligt hvad den tidligere konservative kulturminister kunne finde på at sende til diverse medarbejdere i DR. Der har vi jo den samme tradition for at der ikke er nogen som truer sig til en bestemt holdning i uafhængige medier.

Men det er jo dejligt, at pilotforeningen går ud og meddeler, at der ikke har været tale om pression men om en meget venlig kontakt hvor man blot har ville sikre at alle forstod alvoren for det danske samfund.

Men naturligvis har kabinepersonalets fagforening som gennem åren har ment at de kunne opnå særlig gode løsninger - helt som typograferne og sømændene i gamle dage - svært ved at forstå, at virkeligheden indhenter dem på denne måde. Og helt absurd at de mener at kunne bruge denne SMS som pression mod en regering som har gjort alt for at sikre deres arbejdspladser.

Her er det endelige bevis.

Socialdemokratiet eksistere ikke længere. Bjarne Corydon har som politiker blandet sig i lønforhandlinger mellem arbejdsgiver og lønmodtager. Det er så udansk så den danske model ikke længere eksistere.

Rettidig omhu.

Den danske stat er storaktionær i SAS.
Det vil sige, at skatteyderne har penge i klemme, hvis SAS må lukke - og der er tale om meget store beløb.

Herudover vil vi miste mange, mange arbejdspladser.

Derfor er der tale om ansvarlig rettidig omhu, når finansministeren gør opmærksom på, hvor stort ansvar forhandlerne fra SAS har.

Jeg er Corydon's arbejdsgiver

Om som arbejdsgiver har jeg just tilsendt Corydon en sms med opfordringen til at gå minimum 90% ned i løn, grundet omstændighederne og det yderst ringe resultat der indtil videre kendetegner Dansk økonomi.

Nb, Han har ikke svaret negativt, hvilket jeg opfatter som et ja til at vi løfter i flok.

Om kongtroldlører.

En skatteminister og en finansminister er folkevalgt til at blande sig i skattespørgsmål og økonomiske spørgsmål i erhvervslivet.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden