Thorning: Hercules-flyet lander i løbet af dagen i Frankrig | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Thorning: Hercules-flyet lander i løbet af dagen i Frankrig

Med det danske bidrag til Frankrigs operation i Mali er Danmark med til at forhindre, at det vestafrikanske land bliver et fristed for terrorister, siger statsministeren.

Merian Garde Gräs, Berlingske Nyhedsbureau
Arkivfoto. Foto: Henning Bagger

Tirsdag klokken 13 fremsatte regeringen et forslag om at sende et Hercules-transportfly til det uroplagede vestafrikanske land Mali. Flyet er allerede på vingerne, bekræfter Flyvertaktisk Kommando, og ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er Hercules-flyet parat til at deltage i missionen, så snart Folketinget stemmer for.

- Det lander her i løbet af dagen i Frankrig, og så snart Folketinget har vedtaget det beslutningsforslag, vi lægger frem, kan flyet indgå i operationen og få tildelt transportopgaver, sagde statsministeren, der betegner situationen i Mali som »dybt bekymrende«.

- Oprørere og terroristgrupper kontrollerer i øjeblikket halvdelen af Malis territorium, og Frankrigs militæroperation og Danmarks bidrag sker inden for den resolution, som FN har besluttet i december, sagde Thorning på sit ugentlige pressemøde.

Mandag blev regeringens ønske om at sende transportflyet af sted godkendt i Udenrigspolitisk Nævn, og tirsdag skal Folketingets partier så stemme om forslaget ved 1. behandling. Forslaget får opbakning fra alle undtagen Enhedslisten, og det ventes at blive endeligt godkendt senere tirsdag.

- Der er ikke nogen tvivl om, at den aktion, der nu sættes i gang, er helt afgørende for at forhindre, at Mali bliver et fristed for islamistiske terrornetværk og andre, og vi deltager selvfølgelig også af hensyn til den sikkerhed, vi skal have i Europa, sagde statsministeren på sit pressemøde på Christiansborg.

Tophistorier Gå til forsiden