Thorning: SAS-krav gælder ikke hele arbejdsmarkedet

Statsministeren roser medarbejderne i SAS for at udvise ansvarlighed. Hun understreger dog, at kravene til de ansatte i flyselskabet ikke kan overføres til arbejdsmarkedet generelt.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
SDe danske lønmodtagere har allerede udvist stor ansvarlighed og holdt sig tilbage i forhold til lønkrav, siger Helle Thorning-Schmidt på sit pressemøde. Foto: Keld Navntoft

Lavere lønninger, længere arbejdstid og markant mindre fryns til de ansatte skal genoprette økonomien i SAS. På sit ugentlige pressemøde tirsdag roser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) medarbejderne for at vise ansvarlighed og acceptere ringere arbejdsvilkår.

- De nye overenskomster giver omkostningsbesparelser, som er nødvendige for at gøre SAS konkurrencedygtig. De faglige organisationer har taget stort ansvar, og jeg håber, at der nu falder ro over SAS, også af hensyn til medarbejderne, siger statsministeren.

Hun afviser dog samtidig, at danske lønmodtagere generelt må forberede sig på lavere lønninger og ringere arbejdsvilkår. Både Venstres Claus Hjort Frederiksen og SFs Ole Sohn har luftet tanker om at bringe de danske lønninger ned på niveau med nabolandene, men det er ikke nødvendigvis løsningen på Danmarks udfordringer, fastslår Helle Thorning-Schmidt.'

Læs mere: Den danske regering tavs om SAS-salg

- Man skal passe på med at generalisere fra SAS til det danske arbejdsmarked som en helhed. De danske lønmodtagere har allerede udvist stor ansvarlighed og holdt sig tilbage i forhold til lønkrav. Det bidrager til vores konkurrencekraft, men det er ikke den eneste løsning. I stedet for at gå ned i løn skal vi øge vores produktivitet, så vi kan opretholde de høje, danske lønninger, lyder det fra statsministeren.

- Det er også derfor, vi satser på uddannelse og forskning, giver skatterabat til virksomheder, der investerer i nye maskiner, og styrer de offentlige udgifter på en ny og målrettet måde, så budgetterne ikke skrider, understreger hun.

Læs mere: Ole Sohn vil have lønnen og skatten ned

Statsministeren ser nu frem til, at regeringens produktivitetskommission går i aktion. Kommissionen, der blandt andet skal komme med konkrete anbefalinger, der kan styrke produktiviteten i den private sektor, ventes at afslutte sit arbejde i slutningen af 2013.

Læs mere: Formand: SAS bør alligevel sælges

Kommentarer

Glem aldrig SAS modellen.

Den øverste ledelse i SAS gik forrest i lønnedgangen.
Hvis politikere og erhvervsledere i fremtiden forlanger at lønmodtagere skal gå ned i løn er det aldeles urimeligt hvis ikke de selv går forrest.

Solidaritet? eller Enhver rager til sig.

Her gik jeg og troede at socialdemokratiet bl.a. stod for solidaritet og frihed. For det første skal man kigge langt efter solidariteten, hvis man forlanger andre skal gå ned i løn, medens man giver sig selv lønforhøjelse (179 stk. politikere) - og for det andet er det en sølle form for frihed at true ansatte med arbejdsløshed, såfremt de ikke skrotter eksisterende aftaler og accepterer nogle, der er meget ringere.

Hvad ville de 179 på Christiansborg sige til sådan et tilbud? og kom nu ikke og sig, at der er forskel. I så fald er forskellen den, at de ansatte i SAS har tjent deres løn ved produktivitet, som gavner samfundet, hvilket man knapt kan påstå politikerne gør, nogle gange tvært imod.

Kyllingen HTS

Der er dog utroligt hvilken kylling Barbi dukken er. Den Danske stats medarbejdere skal naturligvis følge SAS og gå ned i løn og have højere arbejdstid, for Danmarks krise er bestemt ikke mindre end SAS.

Ja, netop: Hvorfor ikke?

Som tidligere nævnt: Danmark er ikke en løsrevet planet, hvor vi frit kan opfinde vor egen virkelighed. Så hvis vi ønsker at være herre i eget hus længe endnu - og med en fornuftig levestandard - er der 1 kur, der virker - og kun 1:

Ned med lønnen
Ned med skatten
Ned med priserne

Der er en grund til at varerne koster mindre i butikkerne i vore nabolande, og det er at de heller ikke er lige så hårdt beskattet: Folk har simpelthen mindre at betale med. Såre simpelt.

Derfor!

Lavere løn? - fint for de, der skal leve af andres arbejde.
Lavere skat? - fint for alle; men mest, for de, der tjener mest!
Både lavere løn og lavere skat? - vanvid! med lavere løn fald udskrivningsgrundlaget og dermed det beløb, der skal svares i skat.
Altså: skal der bruges samme beløb på budgetet skal der ved lavere løn kradses en højere procent ind i skat. Derfor "skal vi spare" på statens budget!!!
Men selv om det kunne se fornuftigt ud, er der en smutter i beregningerne: lavere løn vil automatisk betyde lavere provenu af skatten ved samme procent. En sænkning af skatteprocenten vil derfor betyde DOBBELT nedskrivning af det beløbstaten får til rådighed!!!

Hvorfor ikke?

Hvis vi skal have flere arbejdspladser vil en sænkelse af de høje lønninger betyde bedre konkurrenceevne og dermed flere arbejdspladser.

Endnu en løgn?

Nu er statsministeren jo normalt fuld af løgn, så mon ikke hun har stukket os endnu èn?

noget så ynkeligt;

Noget så ynkeligt; Med den ene hånd står hun og anbefaler SAS folkene at sige ja,,,,20% ned i lön.
Med den anden kaster hun snavs efter forslag om nul stigning til verdens dyreste offentlige husholdning.
SAS er slet ingen model for det der kommer til DK.
Jo det er; Det er lige det det er;;;
Er det en statminister??? jEG SPÖRGER BARE... YNKELIG.........löftebrud....
pc.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden