Thulesen Dahl vil grille Corydon om SAS-SMS | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Thulesen Dahl vil grille Corydon om SAS-SMS

Finansminister Bjarne Corydon er onsdag i samråd om sin rolle i SAS’ spareplan. DF mener, at de ansatte i selskabet har krav på at vide, hvordan regeringen har ageret.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Finansminister Bjarne Corydon. Foto: Linda Kastrup

En SMS fra finansminister Bjarne Corydon (S) spillede en nøglerolle i gennemførelsen af det kriseramte flyselskab SAS’ store spareplan.

Den danske kabineansattes fagforening, CAU, afviste som den sidste at godkende de forringede vilkår for medlemmerne, hvilket fik finansministeren til at sende en SMS til foreningsformand Henning Thuesen og advare mod risikoen for, at SAS gik konkurs, hvis fagforeningen ikke makkede ret.

SMSen er omdrejningspunktet for et samråd i Folketingets Finansudvalg onsdag, hvor Dansk Folkeparti vil grille finansministeren for hans rolle i forhandlingen af spareplanen. De ansatte i SAS har krav på svar, mener partiets formand og finansordfører, Kristian Thulesen Dahl.

- Vi har brug for klarhed over, hvordan den danske regering optrådte som ejer af SAS og hvor dybt, finansministeren var involveret i forhandlingerne. Det er også vigtigt for personalegrupperne at få at vide, hvad presset fra regeringen har betydet for resultatet, siger han.

Læs mere: Vælgerne: Corydons SMS var dårlig idé

Ifølge Kristian Thulesen Dahls vurdering har Bjarne Corydon med sin SMS brudt det armslængdeprincip, som politikerne skal holde i forhold til statens selskaber.

- Vi har overladt ledelsen af de statslige selskaber til professionelle bestyrelser, og så skal vi som politikere ikke blande os i den daglige ledelse. Jeg vil gerne vide, om finansministeren mener, at vi skal opgive armslængdeprincippet og indføre en mere politisk motiveret ledelse af selskaber som DONG og SAS, siger DF-formanden.

Enhedslisten vil også stille spørgsmål til Bjarne Corydon under dagens samråd. Partiet vil blandt andet vide, hvorfor SAS vil sælge datterselskaber, som giver overskud, samt hvordan man fra statens side vil sikre, at »SAS og andre selskaber ikke udkonkurreres af luftfartsselskaber, der har base i skattely, og har arbejds- og lønvilkår, der svarer til løndumping«.

Tophistorier Gå til forsiden