Truede dagpengemodtagere finder job i stor stil

Mens regeringen i går kom de udfaldstruede dagpengemodtagere til hjælp med en akutjobpakke, viser nye tal, at antallet af dagpengemodtagere, der står til at miste dagpengene ved årsskiftet, falder markant uge for uge.

Foto: Torben Christensen

Gruppen af dagpengemodtagere, som regeringen med en ny akutjobpakke forsøger at komme til undsætning, bliver mindre end frygtet.

De værste prognoser har lydt på helt op til 32.500 ledige, der mister deres dagpenge, men tal fra landets største a-kasser viser nu, at den udsatte gruppe skrumper med syvmileskridt.

Nye tal fra FOAs a-kasse viser, at af de 461 personer, som stod til at falde ud af dagpengesystemet i januar, og derfor modtog et brev i postkassen i forbindelse med regeringens første akutpakke, er 71 personer ikke længere tilmeldt dagpengene. Det svarer til et fald på 15,4 procent i januar.

Tallene fra FOAs a-kasse bakker om op tal fra landets andre store a-kasser, som Berlingske Business beskrev tirsdag.

Se også: "GUIDE: Sådan kan unge øge chancen for at få job" (21 kr.).

I september viste tal fra HKs a-kasse, der med sine knap 220.000 medlemmer er landets næststørste, at cirka 1.000 medlemmer ville miste retten til dagpenge allerede i januar. Det tal er på blot én måned faldet med 15 pct.

Samme tendens oplever man i 3Fs a-kasse, 3FA, der med sine 292.000 medlemmer er landets største. Som en del af akutpakken har 3FA sendt breve ud til de 7.738 medlemmer, der ville falde ud af dagpengesystemet i første kvartal af 2013. Seneste opgørelse fra 16. oktober viser, at antallet af truede dagpengemodtagere er faldet til præcis 6.400 siden. Det er et fald på 17,3 pct.

Direktøren i HKs a-kasse, Bo Gatzwiller, vurderer, at en stor del af de frafaldne kommer i job.

- Det er et faktum, at vores medlemmer nu begynder at være mindre kræsne og søge jobs bredere til sidst i ledighedsperioden. Det har vi også set tidligere, da man afkortede dagpengeperioden fra syv til fem år og fra fem til fire år. Sådan er det bare,« siger han og kalder udviklingen 'markant'.

- Jeg forventer, at vi vil være nede på omkring 500, der falder ud til januar, siger Bo Gatzwiller.

Se også: "GUIDE: Få job gennem LinkedIn" (19 kr.).

De a-kasser, der som en del af regeringens seks måneders udsættelse af dagpengereformen, har forlænget flest ledige, er 3Fs, HKs, Krifas og Det Faglige Hus’. Seks ud af ti ledige, der har fået forlænget dagpengeperioden, kommer fra en af de fire a-kasser.

Krifas a-kasse har oplevet et fald på 13 procent på omkring fem uger.

- Al erfaring viser, at når vi afkorter dagpengeperioden, stiger evnen til at finde job voldsomt i de sidste fem-seks uger af dagpengeperioden. Og det regner vi også med denne gang, siger arbejdsmarkedschef Hans Jørgen Andersen.

Radikale: Reform virker

De Radikales finansordfører, Nadeem Farooq, tilskriver den positive udvikling dagpengereformen, som de Radikale i 2010 gennemførte med VK-regeringen.

- Det her viser, at det, vi gør med vores reform, er rigtigt, modsat at slække på reglerne, siger Farooq.

Hos Enhedslisten fastholder man, at der ikke er en sammenhæng mellem det stigende frafald og dagpengeperiodens udløb.

- Folk bliver ikke mere kreative, jo tættere de kommer på at falde ud af dagpengesystemet. Det er en misforståelse. Der er hele tiden nogle, der finder job, fordi de søger hele tiden, siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Se også: "GUIDE: 18 brugbare råd til at få job" (19 kr.).

Kommentarer

Og prøv nu at koble den øverste etage ind, inden du udtaler dig

Der er da for F..... heller ingen der vælger at gå 50% ned i indtægt af egen fri vilje.

Spark endelig til dem der i forvejen ligger ned.

Den der lige har spist, kan ikke forstå, at andre kan være sultne!!!!! Den hetz der i øjeblikket kører mod de arbejdsløse begynder efterhånden at ligne noget der foregik engang i Tyskland i 1930´erne. Så fat dog for F....., at der ikke er arbejde til alle, den ene virksomhed efter den anden fyrer ansatte og flytter produktionen til lande, hvor arbejdskraften er billig, og menneskeliv intet betyder.

Naturligt at jobsøgningen bliver bredere og bredere

Jeg synes egentlig det er en naturlig - og acceptabel - måde at søge job på, at man over tid bliver bredere og bredere i sin jobsøgning. I starten fokuserer man selvfølgelig mest på sit fagområde, men efterhånden udvider man sit syn til også at omfatte andre fagområde. Og derfor er det også naturligt at "hits" stiger når dagpengeperioden nærmer sig sin afslutning.

Det er helt bestemt ikke i orden Farooq!!

Det er helt bestemt ikke i orden Farroq at p.... på folk der har betalt massevis af skattekroner til fællesskabet da de var i arbejde og for at give skattelettelser og mest til dem der i forvejen har allermest!!

Det er helt bestemt ikke iorden Farooq at "beskylde" folk for at de ikke gider at finde et job - mange af de arbejdsløse har været på arbejdsmarkedet i rigtig mange år og så tillader en siddende såkaldt rød regering sig at behandle folk på denne beskidte måde!!

Jeg ved godt at i ikke har noget tilovers for andre end jeres blå vælgere - men tro mig at S og SF skal nok få at føle ved valget ude i kommunerne lige om lidt - demokratiet er fuldstændig forsvundet fra Danmark med denne SNYDER regering - SNYDERE!!!

Flere får ´´held´´.......

Det er bare en kendsgerning, at flere får ´´held´´ til at finde sig et job, når den økonomiske situation strammer til!!! Ingen røde partier kan jo lide, at det er nemmere at finde job, umotiveret. Men se nu hellere alle sammen på de lønninger, der udbetales til de ansatte i statsadministrationen i KBVH. Ingen af dem har endnu opdaget nogetsomhelst om krisen, som for alle os andre satte ind for 4 år siden.

manipulerede tal

Der kan være mange årsager til at tallene svinger.

F.eks. er der en del kommuner, der for at hjælpe deres ledige, simpelthen giver kortvarige jobs - hvis den ledige allerede Har arbejdet en del af tiden, men ikke har opsparet nok - så de dermed opfylder kravet.

OG der kan være op/nedgang i forskellige brancher..dvs svingende behov.

Andre kan være gået på sygedagpenge.

Andre kan have fået vikarjobs

ja mulighederne er mange - og tallene kan ikke tages råt for uforsødet!!!!....rent spin af RV...og ikke forbavsende!!!

Søgt

Det virker lidt søgt, at anklage RV for spin i denne forbindelse. Det er jo netop a-kassecheferne, der har udtalt sig om, at det har en effekt. Det ville også være underligt, hvis et af forligspartierne talte i mod effekten, når selv a-kasserne taler for den.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden