Tusindvis af medlemmer forlader Venstre

Venstre har på et år mistet flere end 2.000 medlemmer, selvom partiet har høstet stor tilslutning i meningsmålinger.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau
Arkiv. Venstres formand Lars Løkke Rasmussen. Foto: Keld Navntoft

Trods rekordhøj vælgertilslutning i flere meningsmålinger må Venstre notere et markant fald i sit medlemstal. På ét år har partiet mistet fem procent af sine medlemmer, svarende til godt 2.000. Det skriver netavisen Altinget.dk.

Ved udgangen af 2011 havde Venstre 42.132 medlemmer mod 44.361 året før. I 2009 havde partiet hele 50.356 medlemmer.

Venstres partisekretær, Claus Søgaard-Richter, ærgrer sig over udviklingen, som, han mener, har to hovedforklaringer.

- Vi mister naturligvis en del medlemmer som følge af, at vi har siddet i regering i ti år. Det slider. Vi har også været påvirket af kommunalreformen. Større kommuner har mange steder rundt om i landet ført til, at Venstres lokale foreninger har lagt sig sammen for at skabe en stærk forening i kommunen. Det er en naturlig vej at gå. Men det har en konsekvens, siger han til Altinget.dk og tilføjer:

- Derfor er der nu behov for en ekstra indsats, så vi i hvert fald kan fastholde de medlemmer, vi har. Og vi ved jo, at i 2013 er der med kommunalvalget en særlig god chance for at gøre det.

Læs mere: Minister: Venstre formøblede historisk opsving

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kalder vælgerflugten for »ulogisk«.

- Det kommer umiddelbart som en overraskelse for mig. Ikke mindst set i lyset af at Venstre ligger rekordhøjt i meningsmålingerne og siden valget har været i stand til at nå meget stærkt ud til en stor del af de danske vælgere. Endda i så høj grad at partiet i dag får støtte fra hver tredje dansker, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Han tror ikke på Claus Søgaard-Richters teori om, at vælgerflugten hænger sammen med Venstres ti år i regering, men han er mere åben over for idéen om, at kommunalreformen kan have haft indflydelse.

Kommentarer

nååh det var derfor

Hjorth var ude og snakke om Ultraliberale visioner om Tysk løn og Svenske skatter....Venstre mister stemmer til LA

fejl på Berlingske

der er STADIG fejl på kommentarfeltets kronologi og kommentarernes placering.

@ Jenni

Prøv at klikke i det lilla felt i toppen af kommentarfeltet, ude til højre, og skift fra mest populære til nyeste eller ældste.
Så passer det igen.

Tilbagegang for partierne over hele linjen !!

Det danske folkestyre undermineres langsomt og sikkert, af bevidstløs omsættelse af EU-direktiver, til gældende lov herhjemme. Nogle ministerielle ressortområder er hårdere ramt end andre. Hvis folk overvejende oplever teknokratisk proces, er der selvfølgelig ingen særlig grund til at engagere sig i partierne. De danske partier er, med andre ord, på vej til at afvikle sig selv. Det er bemærkelsesværdigt, at begavede kommentatorer så som Claus Søgaard-Richters (V) og Thomas Larsen (b.dk) ikke opfanger det mest indlysende.

Så skidt ser det heldigvis ikke ud i den brede befolkning. Lad os få renset luften med en folkeafstemning om Danmarks fremtid i EU.

Politikere og kommentatorer sover i timen

"Thomas Larsen kalder vælgerflugten for ulogisk" - Netop her fremstilles et af de helt store problemer. De politiske kommentatorere har i samme grad som politikerne mistet fornemmelsen for, hvad danskerne mener og ønsker, fordi de læner sig for meget op af meningsmålingerne.

Meningsmålingerne giver udtryk for en mening her og nu - og er ikke ensbetydende med, at det er sådan danskerne vil stemme, hvis der var et valg her og nu. Som borger har man ikke ret mange andre muligheder for at sende politikerne et kritisk signal om en ført politik i perioden mellem to valg, end at ytre sig i meningsmålingerne eller melde sig ind eller ud af et politisk parti.

At politikerne og politiske kommentatorer tolker meningsmålingerne som et retvisende billede af, hvor vælgerne lægger deres støtte, er et stort selvbedrag. De undlader at tage det forhold i betragtning, at visse personer i en meningsmåling, siger de vil stemme på et parti, men egentlig kun i protest mod den politik den siddende regering udfører.

Derfor er det ikke overraskende, at meningsmålingerne ikke stemmer overens med vælgerflugten. At føre i meningsmålingerne, er ikke en blanco check til, at det førende parti - i dette tilfælde venstre - uhindret bare kan rulle derud af, med trusler om afvikling af den danske model og velfærdssystem, som har vist sig overordnet, at gavne både erhvervsliv og borgere.

Jeg fornemmer at størstedelen af danskerne netop har været glade for den tryghed den danske model giver, men som både rød og blå blok, er godt på vej til at afvikle, uden at tage en ærlig debat blandt vælgerne. Vi er i øjeblikket vidne til stor arrogance og utroværdighed i dansk politik. Og det koster, når danskerne har mistet tilliden til, at de folkevalgte rent faktisk fører en politik, der er til gavn for danskerne og Danmark - både på højre og venstrefløjen. Danskerne er jo ikke så dumme, at de ikke kan se igennem politikernes spin. Det foruroligende er, at de politiske kommentatorer, har lige så lidt føling med vælgerne, som de folkevalgte.

Du har så evigt ret

også de politiske kommentatorer lever i en osteklokke inde på Borgen . Ud med dem..jeg er træt af at høre på deres tolkninger af, hvad regeringen Nu mener med Det De Siger krydret med deres egen politiske farve. UD!!

Der er ..

... da meget lidt tryghed tilbage i den såkaldte "danske model" - der er kun skatter og afgifter til dem der YDER.

Og, lige p.t. er det så S SF R EL der går forrest med afviklingen !

Venner, ser på Danmarks kort.

Flyt Børsen til Glückstadt, Matadorbyen strutter af kommunister.

Tjaaa ...

... hvorfor være medlem af et parti, om det er V K SF S R ?

Før valget sige et, loves guld og grønne skove, så man næsten kan gå på vandet.

Efter valget gøres bare noget andet, lyves og løbes fra alt, stærkere end en hest kan rende.

Vælgerne bliver derefter straffet rigeligt med skatter og afgifter, for den måde som politikerne opfører sig hemningsløst på.

Skulle vi så også betale kontingent til partierne, oveni ???

hvorfor medlem?

Hvorfor være medlem af et politisk parti?
Tjoh så kan man få job som domsmand og nævning.

Så forklaring på 'medlemsnedgang til nogle partier og opgang til andre efter valget', kan være så simpelt som nemmere at få job som nævning og domsmand.

Ja, det skal vi...

Det, du beklager dig over, må om noget være grunde FOR at melde sig ind i et parti. Det er den måde, man får indflydelse på, hvilke borgere der havner på valglisten, og får mulighed for at påvirke et partis retning. Måske endda holde en partitop fast på dens retning.

At afskrive sig sit demokratiske medansvar, når man er utilfreds, er ingen løsning.

Om troldtøj.

Trolde kan ikke tåle lugten i konditoriet.

Nok et skift ..

mellem gamle medlemmer, som melder sig ud, og nye, der har meldt sig ind, hvis deres gamle parti ikke har levet op til deres forventninger. Mange tidl socialister er jo også blevet borgerlige - for en stund i hv f.?

Alternativ forklaring

Det er ikke kun Venstre, som har set en tilbagegang i medlemstallet. Generelt er medlemstallene gået tilbage på tværs af det politiske spektrum: http://www.cvap.polsci.ku.dk/publikationer/aktuel_graf/aktuel_graf_6/CVA...

Jeg kunne forestille mig, at det kunne have noget at gøre med den demokratiske udvikling. Folks politiske orientering skifter mere med vinden end førhen. Det kunne tænkes, at folk ikke har lyst til at "binde" sig til et parti som det var tilfældet førhen...

Tillid

Vælgerne stoler ikke længere på politikerne som åbenlyst hytter deres eget fad i stedet for, at tænke på landets ve og vel.

Åbenlyst eksempel er De Radikale som med al magt søger, at undergrave det fundament som Danmark har opbygget gennem generationer.

Udviklingen er generel for partierne

Vælgerne vil være frit stillede og tidligere tiders trofasthed overfor partierne er slut.

Heldigvis - det er et tegn på at vælgerne er blevet mere modne og tager selvstændig stilling.

Kunne den viden så formå partierne til at fritstille deres MF'ere ved afstemninger i Folketinget ville meget være nået!

Alternativ forklaring

Det er ikke kun Venstre, som har set en tilbagegang i medlemstallet. Generelt er det gået tilbage på tværs af det politiske spektrum: http://www.cvap.polsci.ku.dk/publikationer/aktuel_graf/aktuel_graf_6/CVA...

Jeg kunne forestille mig, at det kunne have noget at gøre med den demokratiske udvikling. Folks politiske orientering skifter mere med vinden end førhen. Det kunne tænkes, at folk ikke har lyst til at "binde" sig til et parti som det måske var tilfældet førhen.

3. forklaring

Når Venstres "Chefstrateg" - hovedarkitekten bag 00'ernes fiasko - stadigvæk er på banen og kloger sig om fremtidige strategier går det galt.

Ingen stoler på hans evner.

!?

ingen udover de 33%

T Hansen -Så Køre Det For Dig!

Jow tak 209717

Det kører ganske udmærket ;-)

Torben

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden