Tyveri af sociale ydelser ødelægger velfærdssamfundet

Benedikte Kiær (K)
Benedikte Kiær (K) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Du må ikke stjæle! Sådan lyder det 7’ende af de ti bud. Det er et bud som med seks andre fortæller, hvordan vi skal opfører os over for andre mennesker. I øjeblikket er der stor opmærksomhed på socialt bedrageri og alle dem, som stikker deres snabel ned i kasse og som uretmæssig suger til. Gad vide, om de alt for mange sociale bedragere faktisk er opmærksomme på, at de bryder det 7’ende bud? At de stjæler fra andre mennesker på flere måder. For ikke nok med, at de stjæler fra den store fælleskasse. De stjæler også opmærksomheden og hjælpen til de udsatte, som velfærdssamfundet skal hjælpe.

I forrige uge talte jeg med to kvinder omkring de fyrre. To meget forskellige kvinder, der har en ting til fælles. De er begge ramt af stress og sygdomme som angst og depression. Hele deres liv har de arbejdet rigtig meget. Men lige nu er de på sygedagpenge. Jeg er sikker på, at de to kvinder nok skal komme sig, og at de får deres store ønske om et arbejde opfyldt. Men det, som fylder alt for meget hos dem begge er, at de kæmper med systemet og en stor mistillid. Den ene kvinde havde ventet over 7 måneder på at komme behandling, og nu mens hun er i et godt behandlingsforløb, så stresser varighedsbegrænsningen hende. Den anden kvinde lagde en kæmpe stor sagsmappe foran mig.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på: Tænk hvis de to kvinder havde fået behandling med det samme. Og tænk hvis systemet havde taget sig af de to kvinder med tillid. Så kunne det være, at de var kommet sig meget hurtigere og var i fuld gang med det de begge ønsker sig: At gå på arbejde. Men som den ene kvinde sagde, så er der sikkert rigtig mange, som udnytter systemet og det betyder, at der er mistillid til, at man er syg. Hun har set ting, hvor hun godt kan forstå, at systemet må være på vagt. Og der er jo noget om det. En KMD analyse fra 2011 viser, at der hvert år bliver begået socialt bedrageri med ydelser for et sted mellem 7 og 12 milliarder kroner. Og hver mandag i øjeblikket kan vi på DR følge, hvordan kommunale kontrolmedarbejdere afdækker socialt bedrageri. F.eks. borgere, der er på sygedagpenge, men som alligevel arbejder.

Vi skal bekæmpe socialt bedrageri. Omvendt må det aldrig ende med, at vi får et samfund, hvor lovlydige medborgere mistænkeliggøres. Og hvor dem, som kæmper med sygdomme og er i behandlingsforløb, stresses af systemet og mistænkeliggøres. De rette syndere skal findes, så vi andre ikke betaler for snyd og bedrag, og så velfærdssamfundet kan bruge kræfter på at hjælpe dem, som har reelt behov. Og vi skal forhindre, at laveste fællesnævner og den lave moral ikke kommer til at diktere regler og adfærd for det store flertal.

Egentlig er det ret trist, at det overhovedet er nødvendigt med en indsats over for socialt bedrageri. Jeg kan til stadighed undre mig over, hvordan en så anløben moral kan få fodfæste. Hvad gør, at nogle mener det er ok at stjæle fra fælleskassen og dermed fra os alle sammen? Jeg tror bl.a. det skyldes, at nogle har fået den opfattelse, at man har ret til at kræve en masse ydelser ind og at de er gratis – og hvis ikke man får dem tildelt, så tager man bare selv. F.eks. tømreren, som i Ekstra Bladet fandt det helt i orden, at han både er på dagpenge og arbejder sort: Jeg føler mig så tit røvrendt af systemet, så jeg synes, det er helt o. k. at røvrende tilbage. Og hvis jeg ikke tog arbejdet, var der jo nogle andre, der gjorde. Så jeg kan ikke se, at det betyder det helt store. Og helt ærligt, når en Dong-direktør kan få 20 millioner for at holde op med at arbejde, så kan jeg også arbejde sort i en periode af mit liv.

Forskellen på ret og pligt er en central diskussion, og jeg mener så afgjort, at vi politikere har et ansvar for, at der er sket et skred. At vi har fattige Carina, dovne Robert og tømreren fra Ekstra Bladet. For vi politikere har et ansvar for, at retten overskygger pligten. Tænk blot på tiden før det seneste folketingsvalg. Hold da op, hvor kunne den daværende opposition love guld og grønne skove. Jeg glemmer ikke, hvordan socialdemokraterne med Helle Thorning-Schmidt i spidsen lancerede 29 velfærdsrettigheder. Budskabet var, at man skulle have at vide, hvad man har ret til! Det er jo en omvendt Kennedy, hvor man alene ender med at spørge – ”hvad kan samfundet gøre for mig?”

Nu har socialdemokraterne vundet magten på en politik, der hurtigt røg i skraldespanden efter valget. Og godt de løber fra deres valgløfter – for de havde ellers smadret økonomien! Men krævementaliteten står tilbage. En krævementalitet, som i den grad har været med til at øge omfanget af socialt bedrageri. Det er i sidste øjeblik, at vi tager et opgør med den mentalitet. Ellers smuldrer vores velfærdssamfund og dermed hjælp til dem, der reelt har behov. Som f.eks. de to kvinder, jeg talte med i forrige uge.

Kommentarer

Bedrageriet på første klasse

Det var i 1970erne det begyndte at gå den gale vej. Borgerlige politikere og borgerlige partier indledte deres korstog mod fagbevægelsen og den danske model. Samtidig begyndte den gode moral at krakelere. Der blev indført en jungle af erhvervsstøtteordninger og flere muligheder for fradrag i skattebetalingen.

Stoltheden over at kunne klare sig selv smuldrede, og den usolidariske egoisme begyndte for alvor at slå rod.

Måske er det blevet som saglige Buster Larsen ville have sagt: ”lorteland Magda”

Sagt på en anden måde ”der er gået Brixtofte, Stein Bagger, Krifa og restaurant ”Vejlegården”, sort arbejde og platugleri i udviklingen”.

Gode råd

I dag har vi ApS selskaber i tusindvis uden omsætning, men med store fradrag. Sociale bedragere i luksusklassen, religiøse foreninger og store virksomheder der ikke betaler skat, og heller ikke vil betale overenskomstmæssig løn til deres ansatte, men gerne ansætter folk i løntilskudsjob, eller på deltid. Et helt ukontrollabelt skattefradragssystem der lader den fattige betale for den riges private overforbrug. Stop dem! De blå vil så gerne klare sig selv.

Og her i nyere tid - under de skiftende borgerlige regeringer - har vi oven i hatten fået Liberal Alliance, propagandakanalen TV2, vikarbureauer, private jobformidlingsfirmaer der har set deres mulighed i at tjene penge på andres elendighed. Stop Løkke Rasmussens helte og den negative spiral.

Så bliver der nemt råd til efterløn, højere folkepension og overførselsindkomster til de dårligst stillede, samt en højere arbejdsløshedsunderstøttelse til de ledige.

Fokus på sagen

Benedikte Kiær har da ret: Vi har et alvorligt problem med socialt bedrageri, som begås af mennesker, som sært nok mener at penge, ekstra penge og ekstra velfærd er noget, som man har krav på. Altså uden nogensinde at løfte en finger og bidrage til samfundskassen.
Det er en god konservativ holdning, som jeg anerkender: Alle skal gives muligheder for at klare sig selv, og kun dem, der har virkeligt behov, skal naturligvis støttes. Men altså ikke mere end det er rimeligt.
Det var fokus på sagen.
Desværre findes der (også i denne blog) personer, som ikke magter fokus, og som i mangel på argumenter bliver ubehageligt personlige.
Trist at en politisk diskussion skal foregå på denne måde.

XVI

Kvindesamfundet på røven

Tja, kvindesamfundet har det hårdt i disse år. Og det var da egentlig også på tide.

Din partiformand forærede socialdemokraterne magten!

Kæreste Benedikte. Du skriver, at "socialdemokraterne har vundet magten på en politik, der hurtigt røg i skraldespanden efter valget". Lars Barfoed forærede R-S-SF magten ved at erklære sin støtte til M. Vestager i valgkampens sidste dage, så mange tvivlere valgte at stemme i den retning, det med Barfoeds frieri til M. Vestager så ud til, at der ville blive mest populært. Det var under 9.000 stemmer, der skilte - et antal stemmer, der svarer til et halvt folketingsmandat. Efter det eklatante, illoyale stunt fra Barfoeds side kom R-S-SF til magten. Den ansvarsforflygtigelse om, at de kom til magten på valgløfter ... så kort er hukommelsen ikke blandt alle konservatives tidligere vælgere. Nej, de kom til magten efter konservativ illoyalitet mod det borgerlige projekt. Det er sandheden.

Ærgerlig situation!

Du begræder, lige som jeg, at rødgardisterne snød sig til regeringsmagten.
Det er desværre en situation, I konservative har bragt os alle i, ved især din formand Barfodens totalt vanvittige opførsel med sin hæslige flirt med Margrethe III op til valget.
Hele Jeres hadekampagne mod DF har ført Jer ud i en absurd situation, hvor I nærmest, som følge af barnlig trods, er blevet helt indvandrertossede i stil med de radigale, er faktisk et større problem end det, vi ser med Fattig Carina, Dovne Robert og hende den rejseglade bistandsnyder, Tania eller???, der vil til Tyrkiet på ferie flere gange årligt osv.
Alle de muhamedanere I har været årsag til nu strømmer ind over vore grænser, bærer I ansvaret for. Det er en byrde vore børn og børnebørn i mange slægtled, hvis de ellers får lov til at leve her, kommer til at hænge på ud i al fremtid, indtil kalifatet er en realitet, og formentlig som slaver herefter.

Mit håb er, at I vil blive udraderet til evig skam ved næste, forhåbentlig snarlig valg, så DF kan komme til at sætte styr på sagerne igen.
I kan simpelthen ikke være Jeres dumme opførsel bekendt.

Velfærdstatens afskaffelse

Er jo en konsekvens af indførelsen af det multikulturelle samfund med ghettoer og parallelsamfund hvor ingen har tillid til naboen. Det konservative folkeparti har jo været fortaler for multikulti at så normløsheden i dette samfund har nogle bivirkninger ( velfærdstatens afskaffelse ) kan da ikke overraske.

Om hobbyklubber.

Nordøstsjælland strutter af medicinmænd, men der er ingen alkoholikere i en hobbyforening, kun talenter.

Bladene eller rødderne

@Ulla: Ork, der er skam stadig brodne kar i alle lejre. Med din kommentar flytter du igen fokus fra mulighederne for at løse problemet. Spøjst, at din kommentarer netop handler om enkelte af træets blade, mens jeg forsøger at pege på rødderne. Den grundlæggende holdningsændring som dyrker - måske endda skaber - de fællesskabs-blinde mig-først egoister.

Har du talt med Lene og Henriette?

Snød Lene Espersen og Henriette Kjær ikke hver for 225.000 over en periode på fire år i 90erne ved at påstå at de boede i Jylland, mens de reelt boede i København?
Havde Thor Pedersen ikke også noget med for megen hektarstøtte og boede ulovligt i sit sommerhus?
KMD analysen du henviser til, er lavet for at KMD kan sælge deres værktøj/software til kommuneren som skal hjælpe dem med at bekæmpe bedrageri, det kan diskuteres hvor valid den er. Samtidigt bygger den på et tvivlsomt grundlag, da man benyttede frivillige spørgeskemaer som dataindsamling.
Jeg synes du skylder at oplyse, at de 7-12 mia. svarer til ca. 3 %. Det er et gigantisk område, så selv "lidt" svindel vil give nogle meget store tal, som du kan få til at se voldsomme ud.
Ja der svindles med sociale midler, men det er naivt at tro, at der ligger en guldgrubbe for samfundet som kan løse stress og andre sygdomme.

Plat afledning

Du kan åbenbart ikke lide borgerlige politikere og så er det OK at aflede debatten med personangreb - som du i parentes bemærket mangler at underbygge - fremfor at forholde sig til at misbrug af solidariske goder har skabt en dyr og ineffektiv kontrol. Jeg kunne også hænge mig i at statsministeren har unddraget sig skattebetaling svarende til en af hendes kernevælgeres årsindtægt, men det vedkommer ikke rigtig diskussionen, med mindre den da skal dreje sig om løgnhalse. Krævementaliteten overfor den store og upersonlige velfærdsstat er da et kæmpe problem, og jeg håber da at den sort-arbejdende tømrer er klar over at hans handlinger er lige så meget tyveri som hvis han havde tømt lommerne på en handicappet. At du synes at et årligt tab på ca. 10 mia. er ubetydeligt, fordi det kun svarer til 3 % skyldes formentlig at du igen tror at det er andre det går ud over. Men hvad hvis det nu var nødvendigt at hente 3 % mere hos dig? For det er reelt hvad det resulterer i, når vores fælles skattekroner går til andet end hvad de var beregnet til. Prøv lige at koncentrere dig lidt mere om budskabet end om budbringeren, ellers bliver det lidt svært med dialogen.

Kilde

Hans Engel, Farvel til Slotsholmen s.293ff. Og nej jeg har ikke et problem med borgerlige politikere. Men du har vist med røde og drager HTS ind i denne sag fordi???
Når BK's indlæg primært handler om, at hun undres over at der findes folk der begår socialt bedrageri, så er det da relevant at henvise hende til nogle partifæller som kan forklare hende hvorfor de gjorde det?
Jeg siger ikke 10 mia er ubetydeligt. Jeg siger bare at der altid vil være en lille gruppe der svindler. Man kan måske godt få den ned under 3 %, men ikke meget længere, så det er naivt at tro at man kan finde 10 mia. på dette område.
Hvad er det BK vil med sit indlæg? Hvad er pointen med de stress-ramte? Vil BK virkelig bruge pengene på stress-bekæmpelse, hvis hun fik udryddet socialt bedrageri eller ville hun sænke skatter og afgifter?
Det lugter af billige point fra BKs side og at hun hopper med på bølgen med at være harm over socialt bedrageri. Det er ikke i orden at begå socialt bedrageri, men hvad skal vi så gøre for at løse det BK?

Røde?

@ Morten Hannibal: Er Lars Løkke og Fredericias ex-borgmester røde i din optik?

Sæt ind ved træets rødder

Dette samfundsproblem kan godt løses. Men ikke ved at sætte ind overfor de enkelte snydere. Det er som at lappe revner på en vej, hvis underlag er ler. Eller fjerne de brune blade fra et sygt træ. Starten på forfaldet eksemplificeres af lærerforeningens næstformand, som har sagt, i upræcist citat: "Vi skal imødekomme forældre, der stiller særlige krav for deres børn. Sådan lærer de jo at respektere andres særlige behov." Netop ikke!
Når det, der engang hed "almindelig opdragelse" sættes i skammekrogen, lærer mennesket ikke den grundlæggende sociale færdighed at tage medansvar for andres trivsel. Social tænkning er netop baseret i "hvad kan jeg gøre for dig". Men de røde har forkvaklet det til "hvad kan jeg rage til mig fra fællesskabet". DER er ondets rod. DER skal politikerne sætte ind. Lærer- og pædagog-uddannelserne. Det er et langsigtet arbejde at vende den syge kultur. Men start gerne straks!

Visse bankdirektører er lige så amoralske

Jeg er også forarget over disse tyve. Men er de værre end de bankdirektører, som skamløst modtager millionbonusser efter at have kørt deres virksomhed i sænk? Men hvor bestyrelsen formodentlig ikke kan andet, fordi selvsamme direktør betingede sig en gylden fratrædelsesordning for at tage jobbet. Angiveligt fordi han var en god investering, reelt fordi han selv måske forudså, at han ville have brug for en givtig exit

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden