V: Danmark skal have indflydelse på banktilsyn | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

V: Danmark skal have indflydelse på banktilsyn

Venstres Lykke Friis roser EUs finansministre for at nå til enighed om banktilsynet. Det er afgørende, at danskere sidder med ved bordet, understreger hun. LA vil have folkeafstemning.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau

Det fælleseuropæiske banktilsyn, som EUs finansministre netop et blevet enige om, er et vigtigt skridt på vejen til løse den økonomiske krise i EU.

Det mener Venstres EU-ordfører, Lykke Friis, der især glæder sig over, at Danmark får mulighed for at deltage i tilsynet, selv om vi står uden for euroen.

- For os har det hele tiden været afgørende, at ikke-eurolande fik en tilslutningsmodel, hvor rettigheder og pligter følges ad. For selvfølgelig ville det være uacceptabelt, hvis der kunne tages beslutninger om danske banker, uden at danskere sidder med ved bordet, siger hun i en pressemeddelelse.

Det er dog endnu for tidligt at sige, om Danmark skal slutte sig til banktilsynet.

- I Venstre har vi hele tiden haft den holdning, at bankunionen er en samlet pakke bestående af banktilsyn, indskydergaranti og regler for afvikling og genopretning af banker. Da tingene hænger sammen, skal vi se hele pakken, før Danmark beslutter, om vi skal gå med eller ej, siger Lykke Friis.

Hos Liberal Alliance er holdningen klar: Danmark skal ikke med, og ønsker regeringen at deltage i banktilsynet, skal vælgerne spørges først.

- Et fælles banktilsyn bliver en del af en bankunion, og det er et skridt mere ind i eurozonen, hvis Danmark går med. Danskerne har været så fornuftige at sige nej til euroen, og det har været godt for Danmark. Vi har ikke været med til at skabe problemerne i eurozonen, og vi skal ikke med ind og betale regningen, siger europaordfører Merete Riisager.

- Hvis et tilsyn overhovedet skal komme på tale, så skal danskerne naturligvis høres igennem en folkeafstemning, fastslår hun.

Tophistorier Gå til forsiden