V-forslag på kant med grundloven | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

V-forslag på kant med grundloven

Venstres forslag til en kontanthjælpsreform om at ændre forsørgerpligten strider mod grundloven, vurderer eksperter.

Michala Rask Mikkelsen, Berlingske Nyhedsbureau

Venstre er kommet på kant med grundloven i et forslag til en kontanthjælpsreform, vurderer eksperter. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kontanthjælpsmodtagere modtager i dag nedsat ydelse, hvis de har formue, eller hvis ægtefællen tjener penge. Men er kontanthjælpsmodtageren ikke gift, og blot samlevende, sker der ingen modregning. Det vil Venstre nu ændre, så forsørgerpligten også gælder samlevende.

Ændringen kan ifølge avisen spare staten for op mod 600 millioner om året, men eksperterne slår alarm, eftersom Grundloven giver alle danskere ret til forsørgelse. Hvis ikke fra ægtefællen, så fra det offentlige.

- Forslaget vil efter min opfattelse være grundlovsstridende. Modtageren af kontanthjælp vil jo ikke få mulighed for at rette sit krav om forsørgelse mod den anden, hvis man er samlevende. Forslaget kan altså betyde, at nogle ikke får ret til hjælp, siger professor Kirsten Ketscher, der er ekspert i socialret ved Københavns Universitet, til Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun bakkes op af lektor John Klausen fra Aalborg Universitet.

Arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs (V) siger til avisen, at regeringens jurister først skal vurdere lovligheden af forslaget, som hun fastholder, inden det kan gøres til lov.

Tophistorier Gå til forsiden