V kræver Elbæk på banen i sag om folkedrabsudstilling | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

V kræver Elbæk på banen i sag om folkedrabsudstilling

Venstre kalder det »decideret dumt«, når Det Kongelige Bibliotek vælger at føje Tyrkiets ønske om en »alternativ fortolkning« af det armenske folkedrab.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau

Kulturminister Uffe Elbæk (R) bør sende et klart signal til Det Kongelige Bibliotek om, at det ikke er ok at bøje sig for Tyrkiets ønske om at lave en »modudstilling« til den planlagte udstilling om det armenske folkedrab.

Meldingen kommer fra Venstre, der kalder beslutningen »dybt problematisk«.

- Det armenske folkemord er ikke en myte eller en saga. Det er virkelighed. Ligesom man ikke laver en modudstilling, hvis der er tale om en Holocaust-udstilling, så skal man heller ikke lave en modudstilling til en udstilling om det armenske folkemord, siger kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V).

- Kulturministeren bliver nødt til at sende et klart signal om, at når vi taler om videnskab, så er der ikke flere forskellige sider. Der er kun én, og det er den virkelige, fortsætter han.

Læs mere: S har tillid til Det Kongelige Bibliotek

Efter Det Kongelige Bibliotek planlagde at lave en udstilling med titlen »Det armenske folkedrab og den skandinaviske reaktion«, blev direktør Erland Kolding Nielsen kontaktet af den tyrkiske ambassadør, og i fællesskab blev de enige om, at Det Kongelige Bibliotek skulle lave en salgs modudstilling, hvor den tyrkiske udlægning af folkemordet bliver præsenteret.

- Vi har blot givet dem mulighed form at vise deres alternative fortolkning, siger Erland Kolding Nielsen til Berlingske.

Michael Aastrup Jensen ærgrer sig, at det er sket, da det er »vigtigt, at vi ikke vakler i forhold til pres udefra«. Især ikke i et så følsomt emne som det armenske folkemord.

Nu vil han have Uffe Elbæk til at løfte pegefingeren og understrege, at det ikke skal ske igen.

- Jeg tror ikke, at lederen af stedet er politisk tonedøv. Og jeg håber, at han forstår, at det er decideret dumt gjort, og han ikke skal gøre det igen, siger Michael Aastrup Jensen.

Tirsdag vil kulturordføreren stille en række paragraf 20 spørgsmål til Uffe Elbæk, hvori han vil bede om en redegørelse for, hvad ministeren foretager sig i sagen.

Læs mere: Det Kongelige Bibliotek føjer tyrkisk ønske

Tophistorier Gå til forsiden