V og K bakker op om Corydon i SMS-sag | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

V og K bakker op om Corydon i SMS-sag

Det er helt i orden, at finansminister Bjarne Corydon har sendt en SMS til kabinepersonalet i SAS under forhandlingerne med ledelsen om spareplanen, mener både Venstre og de Konservative.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
Foto: Jens Nørgaard Larsen

SAS er delvist statsejet, og derfor er det okay, at finansminister Bjarne Corydon (S) som repræsentant for den danske stat har blandet sig i forhandlingerne. Det mener både Venstre og de Konservative, der bakker op om, at finansministeren sendte en SMS til kabinepersonalet i SAS under forhandlingerne om spareplanen med ledelsen, hvori han opfordrede dem til at skrive under på aftalen.

- Det er helt i orden, at han har bidraget til at få et resultat hjem, der kan sikre SAS’ fremtid. Jeg synes ikke, man kan bebrejde finansministeren, at han varetager statens interesser i sådan en situation, siger Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen.

Danmark, Norge og Sverige sidder tilsammen på 50 procent af aktierne i SAS, og de resterende 50 procent er privat ejerskab. I sin SMS til Helge Thuesen, der er formand for kabinepersonalets fagforening, CAU, skrev Bjarne Corydon blandt andet:

»Det er helt afgørende for selskabets overlevelse, at det danske personale nu følger alle andre i SAS. Ellers er risikoen for at sammenbrud stadig helt overhængende.«

Læs mere: Thorning støtter omstridt SAS-SMS

En ordlyd, som ifølge Helge Thuesen lagde et voldsomt pres på kabinepersonalet. Det er de Konservative ikke enige i, fortæller erhvervsordfører og tidligere økonomi- og erhvervsminister, Brian Mikkelsen.

- Kabinepersonalet kunne jo bare vælge at ignorere Bjarne Corydon. Der var jo ikke nogen trussel om sanktioner, hvis de ikke gik med til aftalen. SAS’ ledelse gjorde det også krystalklart inden forhandlingerne, at alternativet til en aftale ville være, at SAS gik konkurs. Så der kom ikke et yderligere pres på personalet med den SMS, siger han.

Læs mere: Forsker: Corydon-SMS er uhørt og utidig

Brian Mikkelsen understreger samtidig, at Københavns Lufthavn er Danmarks største arbejdsplads, og at SAS er »en stor spiller på det felt«.

- Derfor var det vigtigt for personalegrupperne at forstå, at der var væsentlige samfundsinteresser på spil. Og det var Bjarne Corydon i sin gode ret til at gøre opmærksom på, og det var faktisk også hans forpligtigelse. Som jeg læser SMSen, var det blot det, han fortalte til kabinepersonalet, og han gik jo ikke ind og blandende sig i selve forhandlingerne, siger han.

Tophistorier Gå til forsiden