V og K: Offentlig kontrol er god borgerlig politik | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

V og K: Offentlig kontrol er god borgerlig politik

Det er god borgerlig politik at lade det offentlige løfte dyner for at sikre, at ingen snyder med offentlige midler. Det mener Venstre og de Konservative.

Heidi Røndbjerg-Christensen, Berlingske Nyhedsbureau
Berlingskes gennemgang af den nye registersamkøring lørdag.

Det er helt på sin plads, at de borgere, der modtager offentlige ydelser, også må finde sig i at blive set efter i kortene, så de ikke kan snyde med offentlige midler.

Sådan lyder det samstemmende fra Venstre og de Konservative, efter at en række jurister i lørdagens Berlingske råber vagt i gevær og advarer om konsekvenserne, når den selvejende institution Udbetaling Danmark får mulighed for at få adgang til et stort antal danskeres personlige oplysninger.

Læs mere: Udbetaling Danmark holder øje med dig

»Vi skal da være stolte af, at vi går ind og forebygger, at nogen misbruger systemet. Jeg mener, at det er meget fair over for den store gruppe af danskere, som ikke forsøger at snyde sig til større ydelser, end de har krav på,« siger Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo (V).

Udbetaling Danmark giver ifølge Berlingske mulighed for en samkøring af modtagernes personlige forhold, og det er en god måde at sikre sig, at borgerne giver de rette oplysninger, når de gør krav på sociale ydelser, mener også de Konservative.

»Skatteborgerne har ret til at vide, om deres skattepengebliver udbetalt til de rigtige mennesker. Hvis vi skal tage hånd om dem, der har brug for hjælp, skal pengene falde i de rette hænder. Alt andet undergraver velfærdssamfundet,« siger socialordfører Benedikte Kiær (K).

Hun deler dog eksperternes bekymring for, at retssikkerheden bliver sat over styr,

»Det er vigtigt at vi sørger for at holde øje med, at det går ordentligt for sig hos Udbetaling Danmark. Vi skal lytte til bekymringerne og sikre os, at dem, der giver oplysninger til myndighederne ved, hvad de skal forholde sig til. Det kan måske også forebygge, at nogen bevidst snyder,« siger Benedikte Kiær.

Jacob Mchangama, der er jurist i den borgerligt-liberale tænketank Cepos siger til Berlingske, at hensynet til det offentliges kontrol efterhånden står over borgernes privatliv.

Men det passer ikke, mener Eyvind Vesselbo.

»Det er meget uliberalt at snyde andre i et fællesskab. Og det er man nødt til at gardere sig imod, ellers kan man ikke have et velfærdssamfund. Det er ikke liberalt at kunne snyde,« siger V-ordføreren.

Tophistorier Gå til forsiden