V: Regeringen har sovet i timen | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

V: Regeringen har sovet i timen

Regeringen har siddet på hænderne, når det kommer til spørgsmålet om velfærdsturisme, mener oppositionspartiet.

Thomas Søgaard Rohde, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO. Venstres Ellen Trane Nørby kritiserer Helle Thorning-Schmidts regering for at have sovet i timen og for ikke at have gjort nok i spørgsmålet om velfærdsturisme. Foto: Keld Navntoft

Der er brug for en samlet oversigt over, hvilke steder det danske velfærdssamfund kan komme under pres i den ømtålige debat om den såkaldte velfærdsturisme.

Det fastholder Venstre, efter flere medier torsdag sætter fokus på debatten, som de seneste mange måneder er taget til herhjemme.

»Las os nu få en samlet redegørelse, så vi kan få myter og fakta skilt ad, og lad os få en analyse af, hvad det er for nogle sager, der kommer i de kommende år, som kan presse vores måde at organisere velfærdssamfundet på, så vi kan være på forkant med udviklingen,« siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V).

Læs mere: Velfærdsturisme i Europa? Nej – det er en myte

Senest har en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet vist, at herboende østeuropæere nogenlunde lige så ofte som danskere modtager offentlige ydelser og sjældnere modtager kontanthjælp.

Men for Venstre er det ikke beløbene, der er de centrale i debatten, understreger den politiske ordfører:

»For os handler det ikke om, om det er det ene kroner og ører-beløb eller det andet. Det handler om at finde en rimelighed og fairness, så vi sikrer en sammenhæng mellem at yde og nyde i det danske velfærdssamfund. Det, at rettigheder og pligter hænger sammen, er hele forudsætningen for, at vores velfærdssamfund hænger sammen,« siger hun.

Læs mere: Velfærdsturisme er en god forretning

Ifølge Venstre har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og regeringen »siddet på hænderne«, når det kommer til at lave en samlet oversigt.

»Regeringen har haft snart et år til at tage det her op, og den har stadig ikke gjort noget,« siger hun og understreger, at regeringen er nødt til at gå i dialog med resten af Europa.

Læs mere: Er den danske velfærdsstat under pres udefra

Læs mere: »Man kan jo ikke bebrejde den enkelte østeuropæer«

Læs mere: R: Hvor er horderne af østeuropæere, Thulesen Dahl?

Tophistorier Gå til forsiden