Valgforsker: S virker som ulogisk valg for Tesfaye

Ville være mere logisk for SFeren at lægge kræfter i Enhedslisten, hvis han skiftede parti, lyder det fra ekspert.

Ingelise Skrydstrup
Valgforsker tror mere på, at Mattias Tesfaye (SF9 vil søge over os Enhedslisten end Socialdemokraterne, hvis han forlader sit parti. Foto: Dennis Lehmann

Valgforsker Roger Buch tror ikke meget på, at SFeren Mattias Tesfaye skulle overveje et medlemskab af SF. Det skriver bt.dk.

- Det virker som en urealistisk retning for ham. Det ville være mere logisk, hvis han ville lægge kræfterne i Enhedslisten, siger Roger Buch til bt.dk og uddyber:

- Hvis det har været svært for ham at dreje SF i en mere arbejderorienteret retning, så vil det være endnu sværere at dreje S i den retning. Socialdemokraterne kæmper i forvejen en kamp for at rykke midtervælgerne tilbage fra V og De Radikale, siger Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Der har længe været spekulationer om, hvorvidt Mattias Tesfaye skulle være på vej til at melde sig ind hos Socialdemokraterne. Han forklarede allerede for flere uger siden over for BT, at han var uafklaret med sin politiske fremtid.

Og det er han ifølge Politiken stadig. Men han medgiver, at det har betydet noget for ham, at hans partifælle Kasper Bjering onsdag meddelte, at han nu har meldt sig ind hos Socialdemokraterne.

- Jeg har kendt Kasper siden 1997, og derfor betyder det selvfølgelig også noget for mig, at han har meldt sig ind i Socialdemokratiet, og jeg har haft mange lange diskussioner med ham, siger Tesfaye til Politiken og fortsætter:

- Det kommer jeg også til at have i fremtiden. Men jeg har ingen kommentarer til, hvad jeg selv har tænkt mig at gøre, siger han.

Læs mere: Tesfaye afviser ikke S-medlemskab

Roger Buch forklarer til BT, at man skal passe på med at overvurdere betydningen af, at toppolitikere skifter parti:

- Selv om man har været toppolitiker i et parti, vil de skulle starte helt forfra i hierarkiet, når de rykker over i et nyt parti.

- Selv om de vil sondere terrænet og sikre sig nøglepolitikeres støtte, inden de skifter parti, så skal de stadigvæk selv kæmpe sig op i partiet.

- Det næste folketingsvalg ligger to og et halvt år ude i fremtiden, og selv om man får lovning på at blive folketingskandidat, så er man sat ud af spillet i en lang periode. Hvis regeringen så oven i købet får et dårligt valg, så er det endnu mere udsigtsløst at få gang i karrieren.

Læs mere: SF-top angriber Tesfaye

Læs mere: Tesfaye: Venstrefløjen svigter arbejderne

Roger Buch har svært ved at tro på, at Socialdemokraterne vil kortslutte deres eget karrierehierarki for at løfte tidligere SFere frem.

- Der er en række socialdemokrater - også i DSU og Frit Forum - som står i kø for at få en chance for en mulig karriere.

- Jeg er sikker på, at mange af de menige SFere, der forlader partiet i øjeblikket, kunne finde på at skifte til Socialdemokraterne eller Enhedslisten. Men de fleste vil måske bare forlade SF og gå ud til ingenting, siger Roger Buch.

Kommentarer

Sort snak af forsker

Ja, så skete det. Det var noget snak af Roger Buch!

Levebrødspolitikere

Disse levebrødspolitikere vil jo hoppe over til hvilket som helst parti, der kan sikre genvalg. Andre indkomstmuligheder har de jo ikke.

Tesfaye har været medlem af Enhedslisten, så ...

hvorfor skulle han vende tilbage?? Det giver ingen mening, da skiftet fra Enhedslisten til SF handlende om hans generelle kritik af venstrefløjens svigt af arbejderne. I Tesfayes kronik i Politiken, kritiseres Enhedslisten for at være et klientparti.

Utrolig spændende og vedkommende,

lidt i stil med, om jeg havde fast elle løs afføring her til morgen!
Får en sådan "valgforsker" penge fra det offentlige, for at komme med noget sådant ligegyldigt gylle?
Sikke en gang spild af plads på B.dk.

-

Helt ærligt, who cares?

Hvad han vil er op til ham selv.

Højst ejendommelig artikkel. Mon ikke Mattias Tesfaye selv kan finde ud af om, hvornår og i givet fald til hvem, han vil skifte. Sker det, tvivler jeg ikke om, at det vil være velovervejet, og det rigtige for ham. Hans kritik af SF bygger dog på en misforståelse. Han har ikke opdaget, at arbejderklassen ikke længere eksisterer i Danmark. Socialdemokratiet har forlængst sejret ad helved til og har opfyldt arbejdernes drøm om villa, volvo og vovse og har dermed forvandlet arbejderklasssen til middelklasse. Det er derfor, at der er så stor trængsel på midten af dansk politik. Kun fantaster kan få øje på en arbejderklasse, med mindre man betragter os alle som arbejdere, hvad vi jo i en eller anden forstand jo også er.

ALT for MAGTEN !!!

Levebrødspolitiker som ikke kan andet end at være klog på befolkningsvegne :-o

Tror du?

Tesfaye er politisk engageret - det gør ham ikke til levebrødspolitiker. Faktisk er det blot to dage siden, man kunne læse følgende i et interview.

---

Har du overvejet din fremtid?

"Ja, nu skal jeg til nytårsaften, og så skal min kone føde, og så skal jeg ud og have et job som murer."
http://jyllands-posten.dk/politik/article4965239.ece

?

Skulle EL være mere arbejderorienteret end SF? Tværtimod har EL mange forslag, som koster skatteyderpenge, som arbejdere i egentlig forstand (de, der er i arbejde) jo skal være med til at betale til. Sagt med gammeldaws venstreorienterede begreber er EL mere et parti for pjalteproletariatet end proletariatet, hvad der nok ligger bag en SF'ers betegnelse af dem som klientparti. Mon det er det, Tesfaye vil?

Det viser hvor lidt der skal til for at blive valgforsker

Sig mig lever Roger Buch på en anden planet eller han bare i familie med en eller anden journalist siden han kommer i pressen med den gang sludder. Havde han fulgt lidt med var problemet jo i SFs gamle top jo netop at de gik S-vejen i deres politik, men overså at de bare ikke havde deres rigtig store røde bagland og røde vælgere bag sig. Mattias Tesfaye har derfor intet at lave i Enhedslisten da han kommer endnu mere til kort der med S holdninger, men S kan sagtens være det han søger. For mens han blev banket på plads af SFs rigtige røde bagland fordi de ikke vil have en ren S politik, kan Mattias Tesfaye da godt mene det er den rigtige politik de fører i S, og ja så hører han hjemme i S ligesom Thor Möger osv.

Sort tale

Jeg synes det er helt sort snak fra Roger Buch. En Pernille Rosenkranzt Theil sprang fra EHL til S, så vidt jeg husker? Så hvorfor ikke Mattias Tesfaye?

...

Pernille Rosenkranzt Theil faldt for ELs 8-års grænse som medlem af Folketinget, og måtte forlade sin plads.

Og efter noget tid blev hun sandelig Socialdemokrat og fik også en ny plads i Folketinget - politiske manifestationer er fleksible.

Johanne Schmidt-Nielsen har samme risiko, hvis næste Folketingsvalg falder på forkert tidspunkt. Hun kan jo næsten kun blive borgerlig derefter, for de andre røde partier har jo "pis..." på hendes vælgere.

Endelig en seriøs politiker - Forhåbentlig

Pernille Rosenkranzt Theil sprang til et parti der i forvejen huser folk i multimillionær boliger. Det er jo ikke sikkert det er det Tesfaye vil.

Iøvrigt tager jeg hatten af for en politiker, der for en gangs skyld sætter sine egne holdninger højere end pengepungen. Dem er der ikke mange af.

Men jeg er derfor ening med valgforskeren - S er bestemt ikke et naturligt valg for en politiker der vil repræsentere arbejderen.

Sort snak?

At Rosenkrantz-Theil skiftede til Socialdemokraterne kan ikke være et argument for, at det giver mening for Tesfaye at gøre det samme. Du er nødt til at kigge på, om hans holdninger passer til partiet. På enkelte punkter gør de, men på mange andre punkter har han længe ligget tættere på Enhedslisten.

Uanset hvad ser jeg ikke umiddelbart, der er plads til ham højt oppe hos Socialdemokraterne. Nogen har forsøgt at føre ham frem inden for SF, og medierne har altid givet ham meget plads, fordi han stritter lidt ud. Det til trods har han reelt ikke nået særligt meget. Samtidig er der nok ikke mange, der forbinder Tesfaye med ro i partiet.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden