Vendepunkt for Socialdemokraterne - hug til Enhedslisten

Game changer? Sommerens revolutionære tanker hos Enhedslisten sender stemmer tilbage til Socialdemokraterne. Måske et afgørende vendepunkt i dansk politik, siger valgeksperter.

Helle Thorning-Schmidt kan øjne fremgang for Socialdemokraterne. Foto: Henning Bagger

Tale er sølv, tavshed er guld.

Efter en sommerferie, hvor det har været småt med politiske budskaber fra Socialdemokraterne, alt imens Enhedslisten højlydt har diskuteret revolution, går det store regeringsparti markant frem, mens vælgerne siver fra venstrefløjspartiet.

I en ny meningsmåling fra Gallup står Socialdemokraterne til 20,7 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på tre procentpoint siden seneste måling i begyndelsen af juli. Det er første gang i et halvt år, at Socialdemokraterne oplever signifikant fremgang. Partiet er i mange måneder blevet kritiseret for løftebrud og for at føre borgerlig økonomisk politik. Til gengæld går Enhedslisten tilbage efter stormfulde højder på 12,2 procent og står nu til 10,0 procent af stemmerne.

Læs mere: Thomas Larsen: Thorning vil overleve efteråret

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, vil bruge den nye måling som et springbræt til at diskutere socialdemokratiske værdier.

- Nu er regeringen parat til at gå ind i en ny fase efter de mange reformer, som skulle overstås for at sikre et økonomisk godt grundlag for fremtiden. Reformerne har givet knubs. Nu skal vi have fokus på socialdemokratiske værdier, og det er godt at gå ind i en sådan fase med fremgang i målingerne, siger Magnus Heunicke.

Se også: Berlingske Barometer - vægtet gennemsnit af flere aktuelle meningsmålinger

Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) mener, at målingen udtrykker, at Enhedslisten har været »igennem mediemøllen.«

- Men vi har selv bidraget til det med ikke lige gennemtænkte udmeldinger. Ingen nævnt, ingen glemt. Det efterlader et parti lidt pjusket, siger hun.

Men er det ikke meget godt, at vælgerne nu ved, hvad jeres indflydelsesrige bagland faktisk mener om en revolution?

- Ikke alle synspunkter har været et udtryk for Enhedslistens holdninger. Nogle er gået for vidt. Jeg har sagt, hvad jeg mener om den sag, og så har jeg i øvrigt ikke flere kommentarer til den debat.

Hun henviser til, at partiet trods alt stadig står til 10,0 procent af stemmerne mod det historisk gode valgresultat i september 2011 på 6,7 procent.

Fremgangen for Socialdemokraterne kan være et afgørende vendepunkt og kan ligefrem få indflydelse på efterårets finanslovsforhandlinger, vurderer valgforskere.

- Dette kan være et vendepunkt, der kommer til at betyde enormt meget, siger professor Søren Risbjerg Thomsen, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Efter at have gået tilbage i lang tid kan Socialdemokraterne få ny optimisme, og det kan skabe yderligere fremgang. Fremgang i målinger har også betydning for, hvordan medierne dækker partiet generelt, siger han.

Risbjerg Thomsen vurderer, at fremgangen kan betyde, at regeringen nemmere kan få Enhedslisten til at lægge stemmer til finanslov 2013, som skal forhandles i efteråret:

- Enhedslisten bliver nok lidt mere forsigtig nu.

Omtrent samme vurdering kommer fra professor Kasper Møller Hansen, Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet:

- Den symbolske betydning af denne måling kan blive meget vigtig for Socialdemokraterne, som nu kan få sat en positiv dagsorden. Det er den meningsmåling, som i lang tid har vist mest røre i andedammen, siger professoren.

Thomas Larsen: Danskerne ønsker ikke revolution

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kommenterer den seneste Gallup-måling således:

- Danskerne higer ikke efter en socialistisk revolution, og selv venstrefløjens vælgere belønner ikke de gamle aktivister i Enhedslisten, som har revolutionære drømme, og som ikke helt vil afvise, at vold kan blive nødvendigt for at drive revolutionen frem.

Eller sagt med andre ord: Det har været katastrofalt for Enhedslisten, at en række af partiets fremtrædende medlemmer har luftet deres revolutionære sindelag i stedet for at holde lav profil og lade stortalentet Johanne Schmidt-Nielsen om at føre ordet på partiets vegne, siger Thomas Larsen.

Læs hele Thomas Larsens analyse i Berlingske lørdag.

Kommentarer

Ihærdig indsats bliver belønnet

Også i politik kan utak være Verdens løn, men en fortsat ihærdig indsats skal nok blive belønnet. Resultaterne tæller, og her kan Helle Thorning & Co. gjort det pænt:

Mulitmedieskatten er afskaffet, loft over børne-checken fjernet, styrket indsats for at få multinationale selskaber til at betale skat, 3000 nye skolepraktik-pladser, 1% af BNP bruges til forskning, prisloftet over 6 ugers selvvalgt uddannelse afskaffet, Fremrykning af offentlige investeringer for 10,7 milliarder kroner i 2012 og 8 milliarder i 2013, Udviklings-pakken for små og mellemstore virksomheder, boligaftale om fremrykning af renoveringer i den almene boligsektor for yderligere 4 milliarder kroner, 1 milliard om året til bedre og billigere offentlig transport, fremskyndelse af elektrificeringen på strækningen København - Esbjerg, en masse tiltag på sundhedsområdet, det store brede energiforlig, og de andre brede forlig.

Om Bloksbjerg.

Der har været 4.800 fagblade uden medlemsdebat her til lands for trolde er altid enige, de tåler ingen modsigelse, kun brøl af blokkere om respekt.

A har kastreret flere gris´end du har spist ærter:-;

Magnus hurtigmening er på pletten med uvurderlig viden om sædvanligt >ingenting

rød blok skal udraderes

Jeg håber bare at rød blok bliver udraderet.

Husk alle udmeldingerne fra de blå...............

Husk alle de tidligere indlæg i diverse medier fra de blå. Kæden blev sat på den store klinge, når der skulle hoveres over dårlige meningsmålinger for A.

Nu går det, i alt fald i øjeblikket, opad, og de blå der vælger ikke at reagerer lader fronttroppen fra Venstres pressetjeneste, til at nedgøre tallene for A, med udtryk som herregud det er bare tal, og hvem tror iøvrigt på meningsmålinger?. Svaret på dette er, at det gør de blå, men kun hvis det går ud over ærkefjenderne fra A.

Nu kommer kommissionsdomstolen snart, så...............!

HTS ærlig??????

nu kommer HTS med en oplysning at hun nok har begået fejl,hold da kæft det tog 8-9 måneder før det gik op for hende, det kalder jeg skarpsindigt hold da op for en hjernekapasitet hvores Statsminister er i besidelse af lad os slippe for denne uintiligente person hun er en fiasko.

Ligesom Løkke, ja

Løkke er jo om muligt endnu værre - hvem foreslår du så ?

Elendighedslisten og deres modbydelige program.

Man må da håbe på, at endnu flere af deres hæslige tanker bliver åbenbaret, så selv de mest naive salonkommunister, kystbanesocialister og politisk korrekte idioter kan få øjnene op for, hvor langt ude på et vildt overdrev de er med deres ubegavede støtte til disse dødsensfarlige kommunister.

du er jo stupid

er det ikke gået op for en tumpe som dig, at hun fører borgerlig politik..? Og så kalder du hende kommunist. Dumheden er din tro følgesvend kan jeg fornemme.

Stupid?

Jeg tror, at din kommentar siger mere om dig selv. prøv at læse indenad, inden du kaster om dig med ukvemsord.

Stakkels Danmark!

Ja, Venstre og venstrefløjen er efterhånden et fedt. Danmark har verdens fhv. dyreste offentlige sektor og verdens højeste skattetryk og vi har desperat brug for at gøre noget ved dette så vi kan forbedre konkurrenceevnen så vi ikke ender som Grækenland! Men det faktum at så mange mennesker stemmer på et parti som Enhedslisten viser jo bare hvor mange bistandsklienter og indvandrere vi har herhjemme som ikke bliver sat til at lave noget! Liberal Alliance er vel det eneste parti som vil skrue den offentlige sektor tilbage på Nyrup-niveau og nu er de måske også ved at få et mere realistisk syn på hele indvandringen som i den grad bliver udnyttet af godheds- og indvandringsi ndustrien med alle deres snabler i de offentlige kasser!

Så er der lidt mindre chance...

for en revolution i Danmark !! (lige i øjeblikket)

Men der er garanteret Fjolser nok i Danmark, Europas dummeste land med den mest naive befolkning, så skabskommunisterne spædet op med landsforræddere skal nok komme igen.

Statistik

I en måling foretaget af Epinion og offentliggjort tidligere på dagen af DR, er Socialdemokraterne gået frem fra 16.3% til 17,4%, så det er nok lidt for tidligt at åbne champagnen, men Helle T. vil nok udråbe det til en stor sejr.

Evnen til at betale prisen for egne synspunkter

Evnen til at betale prisen for egne synspunkter, har venstrefløjen aldrig haft.
Deres vision, kommer altid på bekostning af de, som ikke er enige. Den liberalistiske tilgang, pålægger ingen former for tvang. I kan lave alle de socialistiske foreninger i vil. Jeg SKAL bare ikke være medlem. Afskaf cpr. så vi kan blive fri

Ret skidt.

Det er faktisk rimeligt dårligt gået, at de ikke har kunnet magte at kommunikere hvad de ville. Især når man tænker på, at et af Helles første ledelsesmæssige tiltag var, at nogle af ministrene måtte hyre hele TO spindoktorer.

Men sandheden skal nu nok findes i, at "de mange reformer" ikke rigtigt er til at få øje på.

Rigtig god måling ??

Med et tab for S. på 8 mandater og for SF på 5 mandater kan det vist diskuteres, hvor smukt tingene ser ud for S og regeringen.

At luften er taget ud af EL. giver jo næsten sig selv efter at deres partiprograms vamle karakter er begyndt at blive offentligt kendt.

Sikken fremgang

Når 20,7 % for Socialdemokraterne bliver udråbt som fremgang og måske en "game changer", så ser det sgu sort ud.

Tale er sølv, tavshed er guld.

Ja, men nu åbner Helle jo så munden igen såå. Spørgsmålet er om der er relevant med alle de skide målinger, der er jo laaang tid til næste valg. Så spar pengene på ligegyldige undersøgelser.

Ikke kun en bedrager - men også løgner

I morges sad vi stille da vi skulle høre Helles forklaring i radioavisen kl. 9.00 på de dårlige miningsmålinger. Men forklaringen var næsten forudsigelig: Helle kunne fortælle - at alle reformerne var gode nok - men man havde ikke været god nok til at kommunikerer indholdet af disse ud til befolkningen. Altså den gamle socialdemokratiske sang: vi er kloge nok - men befolkning er dumme og forstår iøvrigt ingen ting.
Grunden til Helles dårlige start - dik vi fortalt i radioavisen - var at man skulle rydde op i den tidl. regerings fejltagelser! Bl.a. grænsebomme og kriminelle lavalder. Problemet er bare - at der er ingen og har aldrig været grænsebomme de seneste 10-12 år. Og den kriminelle lavalder handler om - at specielt etniske gruppe har spekuleret i at personer under 15 år ikke kunne dømmes for noget som helst!
Helle er således ikke kun smækfyldt med løfter hun ikke kun indfri - hun begære også falsk vidensbyrd om grænsebomme og andre ting!
Hun er ikke kun en bedrager - hun lyver tilmed .....føj..føj..føj

Hun er ligesom Løkke, desværre

Det er trist, at vi skal spises af med så dårlige lederemner. Og der er ingen på horisonten heller.

Løgner!

Du er en løgner. Helle sagde ikke at "befolkning er dumme". Føj..føj...føj...

Benny dog!

Og du kan ikke læse! Det var U.K.'s kommentar - ikke et citat.

Man undres

Håber U.K. (ikke IQ) på et senere tidspunkt vil gå lidt mere ned i substansen og i stedet holde sig til fakta. Efter som Ugebrevet Mandag Morgen har kunne konstatere, at navnet Løftebruds regering er en myte: mhttp://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2012/06/17/230700.htm, så er det netop kommunikationen man skal se på. Så at kalde hende en bedrager og løgner siger nok lidt mere om U.K.'s manglende lødighed og i sidste ende mangel på bare lidt pli, hvad angår måden at diskutere på i offentlige medier.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden