Venstre klar til politisk indgreb mod lærerne

Hvis de danske folkeskolelærere ikke makker ret under forårets overenskomstforhandlinger, er Venstre klar til at bakke op om et politisk indgreb.

Finansordfører Peter Christensen (V). Foto: Torkil Adsersen

- En forudsætning for at nå regeringens mål er, at overenskomsterne de bliver ændret, ellers hænger økonomien ikke sammen i regeringens udspil.

Sådan siger Venstres finansordfører Peter Christensen, efter at han tidligere i dag var til orienteringsmøde om regeringens folkeskoleudspil, der bliver offentliggjort i morgen.

- Det er sådan set meget enkelt. Enten når man et resultat i forhandlingerne, ellers vil man ikke kunne indfri regeringens ønsker. Vi har givet vores fulde støtte til, at overenskomsterne bliver ændret, fordi vi anser det for at være helt afgørende.

Læs mere: Præcise mål og test i skolerne efterlyses

Men hvis det ikke lykkes, så vil I også være med til at lave et politisk indgreb?

- Ja, det vil vi ikke afvise. På nogen måde. Men det er at tage forskud på sorgerne, siger Peter Christensen.

Dermed lægger Venstre sig på linje med både Kommunernes Landsforening (KL) og De Konservative.

I sidste uge sagde den konservative uddannelsesordfører, Mai Henriksen, at det ikke ville være at foretrække, men at man kan blive nødt til det i “yderste konsekvens”.

Læs mere: K: Flere skoletimer må ikke gå til tant og fjas

Michael Ziegler (K), borgmester i Høje Taastrup og chefforhandler for KL, ville i sidste uge ikke tale om en eventuel konflikt, men sagde:

- Jeg kan bare sige, at vi er meget opsatte på at komme igennem med dette krav.

Ud over at finansieringen til folkeskolereformen skal komme fra en ny arbejdstidsaftale med lærerne, vil regeringen også tilføre ekstra midler til folkeskolen frem til 2020. Det drejer sig om en reserve på fire milliarder kroner, der findes på finansloven.

Ifølge Peter Christensen understreger beløbets størrelse, at overenskomstforhandlingerne skal falde ud som regeringen ønsker.

- Regeringen forudsætter, at der i alt tilføres fire milliarder kroner frem til 2020, men det er langt fra nok til at antallet af undervisningstimer sættes op for alle elever. Derfor er en forudsætning, at der bliver ændret i lærernes overenskomsterne, siger han.

Læs mere: Risiko for at tabe elever med ny skolereform

Kommentarer

Hvor er læren af Septemberforliget?

Når man som lærer sidder og læser om et samlet Folketing, som vil tage et opgør (SF), socialdemokratiet og borgerlige som er parate til et politisk indgreb, hvis lærerene ikke vil acceptere et overenskomstforslag, som i den grad forringer vores arbejdsforhold, kan man undre sig over hvor respekten for september forliget er blevet af? Dette forlig slog fast at stridsspørgsmål på arbejdsmarkedet skal afgøres ved forlig og mægling, samt at arbejdsmarkedets parter har forhandlingsretten. Kun hvis parterne IKKE kan blive enige, kan folketinget gå ind og lovgive. Når Folketinget nærmest VIL lovgive, inden der har været forhandlinger, kan man som almindelig lønmodtager undrer sig.
Hvordan kan det være at Christiansborg er så enige? Skal lærerene bankes på plads (som SAS’ kabinepersonale)? Er dette nye måder at anskue et arbejdsmarked på? Christiansborg bestemmer og lønmodtagerne retter sig ind? Hvordan ser fremtiden ud for det danske arbejdsmarked, hvis Christiansborg blander sig, inden der har været overenskomstforhandlinger? Når man ser KL-direktøren Stine Sunesen på Youtube, kan man (som ansat i en kommune) godt blive meget bange. Hun vil fjerne beskyttelsen for de forskellige tillidsfolk (TR og AMR) og reducere medarbejdernes indflydelse i MED. Lader Christiansborg nu KL om det beskidte arbejde, overfor os lærere? Er det en overordnet plan at, nu bestemmer Christiansborg på det danske arbejdsmarked?
Som lærer sidder jeg og savner de GODE argumenter for denne store folkeskolereform. Man har vel beviser for at alle disse tiltag, med sikkerhed fungerer. Denne reform skal vel ikke bare gennemføres på baggrund af nogle politikeres (eller økonomers) fornemmelser, som man ellers kunne høre statsministeren sige i DR.
Overbevis os lærere om at denne reform er lavet, for at eleverne bliver dygtigere. At vi får bedre mulighed for at komme bedre omkring det enkelte barn. For at ”vores” folkeskole kan blive det bedste sted at være for alle, herunder elever, forældre og lærere. Hvis nu noget mod og kom ud og sælg varen.
Kære politikere, vis os nogle visioner og tanker. Vis os at I har tænkt for os og at I har undersøgt hvilke konsekvenser som denne reform vil have.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden