Venstre ryster på hovedet af Camerons tale | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Venstre ryster på hovedet af Camerons tale

Storbritanniens premierminister, David Cameron, er på vildspor med sin EU-tale, lyder det fra Venstre.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau
Venstres EU-ordfører Lykke Friis er alt andet end tilfreds med David Camerons beslutning om at sende Storbritanniens EU-medlemskab til folkeafstemning. Foto: HENRY ROMERO

De enkelte EU-lande kan ikke specialdesigne deres EU-medlemskab, mener Venstre, efter Storbritanniens premierminister, David Cameron, onsdag morgen holdt sin længe ventede EU-tale, hvor han blandt andet gjorde det klart, at han ønsker en genforhandling af det britiske EU-medlemskab, og at han i næste regeringsperiode vil afholde en folkeafstemning, hvor briterne skal sige »ja« eller »nej« til EU.

- David Camerons tale kan lyde besnærende, for hvem vil ikke gerne kunne tilpasse sit EU-medlemskab, så det lige præcis flugter med ens nationale prioriteter og giver konkurrencefordele til erhvervslivet?, spørger EU-ordfører Lykke Friis (V), der dog peger på flere problemer med den model.

- Problemet er bare, at det ikke kan lade sig gøre i den politiske virkelighed. Hvis alle lande pludselig skulle til at specialdesigne deres medlemskab, ville EUs altafgørende vækstmotor, det indre marked, hurtigt bryde sammen, siger Lykke Friis.

- David Cameron er på vildspor, og hans vej ender desværre blindt. For hvorfor skulle de andre lande tilbyde Cameron en bedre aftale, end den de selv har? Cameron risikerer at komme tomhændet hjem og må så afholde en afstemning, han formodentlig vil tabe. Det er den sikre vej til en britisk udmeldelse af EU, og det vil skabe usikkerhed for britisk erhvervsliv de næste mange år, siger Lykke Friis.

Også Socialdemokraterne advarer briterne mod at trække sig ud af EU.

- Det er mit håb, at Storbritannien forbliver i EU. Det vil ikke være i hverken Storbritanniens eller EUs interesse, hvis de forlader samarbejdet, siger EU-parlamentariker Dan Jørgensen (S).

Tophistorier Gå til forsiden

 
Nyheder |

Elbæk: »USAs Demokrater vil lære af Alternativet«