Venstre: SU-nedskæring er vores politik

Mens SFs ungdom kalder tiltaget »bizart«, glæder Venstre sig over regeringens planer om at beskære SUen.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau

En femårig uddannelse skal gennemføres på fem år, og derfor skal man kun have SU i den normerede tid.

Det er meldingen fra Venstres SU-ordfører, Mads Rørvig, som glæder sig over, at regeringen ifølge Politikens oplysninger er klar til at beskære eller helt fjerne støtten til det såkaldte fjumreår, der giver studerende mulighed for at forlænge uddannelsen.

- Det er jo vores gamle forslag, så jeg er glad for, at regeringen vil føre vores reformpolitik. Da vi foreslog det, blev vi hældt ned af brættet af Socialdemokraterne, SF og de Radikale, men jeg er bare glad for, at de har flyttet sig, så vi kan få de studerende til blive hurtigere færdig med studiet, siger Mads Rørvig.

Læs mere: Studerende lever for 2.118 kroner om måneden

Han understreger, at fjernelsen af fjumreåret kun er en mindre del i den større SU-reform. Men han er overbevist om, at det er et element, der vil få en umiddelbar effekt og skabe en kulturændring blandt de studerende, så de kommer hurtigere gennem studiet.

SFU: Tiltag med social slagside

Hos regeringspartiet SFs ungdomsafdeling, SFU, er begejstringen over SU-nedskæringen imidlertid til at overse. Formand Gry Möger Poulsen mener, at regeringen hellere bør styrke kvaliteten på uddannelserne, hvis målet er at få de studerende til at gennemføre studierne på kortere tid.

- Regeringen vil gerne have flere unge til at tage en uddannelse, men gør det nu sværere for os. Det virker noget bizart set i lyset af målsætningen om at skabe den »den dygtigste generation nogensinde«. Det her er et skridt i den modsatte retning og det har tilmed en social slagside, siger SFU-formanden i en pressemeddelelse.

Læs mere: Studerende lever for 2.118 kroner om måneden

Ifølge Politiken vil regeringen præsentere sit oplæg til en SU-reform i løbet af foråret. Foreløbig vil regeringspartierne ikke kommentere avisens oplysninger.

Kommentarer

ER DETTE TIL AT BETALE VENSTRES 84 MILLIARDER UNDERSKUD?

Su var tidligere på 7-10 år og blev nedskæret til 5 år, men faktiske er der taler om 5 semester og ike 5 år. DVS. 2½ år. De fleste gør studiet i 4 semester dvs 2 år højeste 3 år. PHD tager 3½ år til max 4 år som tingerne er nu.
Men hvad hvis man skal tage en tekniske uddanelse ved siden af? så kommer der 2-3 år mere og derfor er 5 år SU knap til at dække for det.
Lad os istedet fopr tale om de 68% rigeste i danmark og firmaer som slet ikke betaler selskab skat og har ikke betalt det for de sidste 10 år, og de store frimawer som mærsk, novo nordiske, nordea, som betale en tusinddele af det profit de laver i skat??

og hvad med den 84 milliard underskud i budgetet som venstree efterlad til den nuværende regering?
skal 1 miliard fra kontanthjælp modtagere og fra studenter dækker over tabt af hundredevis af milliarder fra rige selskaber som slet ikke betale skat og dække over den tidligere regering fryndsegode til venenr hos dong DSB, og i erhvervslivet?

Nu at Eu har underskrevet aftalen om at bankerne skal selv dækker for deres underskud, lad det også gælder for regeringer, således at det er vensteres regertingsmedlemmer som tilbagebetale deres underskud og ikke de fattigeste i landet og den følgende regering!

Tag pengen hvor den er og ikke hvor den slet ikke er!

Man skåne selskaber, erhvervslivet i den rige og hyper rige ende, mens de små firmaer kan ikke slippe for skat og mens man vil have arbejdsløse og studenter til at betlae gildet!
Den går ikke!
man kan ikke spare mere i samfundet og slev om man afskafede kontanthjælpen helt og SU helt, så vil der aldrig giver et beløb som er nok til statsbudgeten!
den eneste måde at gøre det på er at beskatte firmaer som de sakl og de rigeste!
lad mærke til hvordan foreslag om at fjerne Su fra unge hvis familer er rige og hvor disse unge kun bruger Su som lommepenge blev fjernet lynhurtigt!
alt er til de rigeste og kun for dem!

Den regering er en katastrofe og liberal alliance ofg venstree er lige så handicap som resten!
de stadigvæk følger reaganisme som har ført til den nuværende krise!
et samfudn kan kun funger hvis de rigeste betale højeste skat og mere er der ikke!
de alvløbnet, fattige, og arbejdsløse skal ikke betale skat og arbejderklassen sakl ike betale mere end 15% i skat, mens de reigeste og stpre friamer skal betale mindst 75% i skat på deres overskud.
og skal ike være fri for at betale skat baseret på mulige fremtidige investeringer, den går ikke.
kan corydon ikke se lyset?
do some research!

Brug fjumreåret offensivt/konstruktivt

Som det er i dag, er det 6. år med SU nærmest en forudsætning for, at man fx. kan tage praktik eller udlandsophold som en del af sin uddannelse - især grundet de rigide studieordninger og regler for merit. Min kæreste læste fx en 1-årig MA i England (som overbygning til den danske BA), og fik nogle af fagene meritoverført til sin danske kandidatuddannelse. Og vupti: På fem et halvt år havde hun således opnået en dansk kandidat og en engelsk Masteruddannelse. Det kostede så 30.000,- i studiegebyr til universitetet i England (i dag øget til 90.000 pga. offentlige nedskæringer i UK), men ville aldrig have været økonomisk muligt uden SU ud over de 5 år.

Venstre har ikke nogen politik

Kortsigtet blændværk er det eneste vi får af Venstre.

I de knap 10 år de havde magten i VKO gjorde de ikke andet end at hælde ikke-eksisterende penge ud i samfundet, i form af overskud fra engangsindtægter - især nordsøolie - og afdragsfrie lån. Penge danskerne aldrig havde arbejdet for og aldrig havde tjent.

Langsigtede reformer turde de derimod ikke at lave. For venstre handler det nemlig ikke om Danmarks fremtid, men om at bestikke danskerne til at blive genvalgt ved næste folketingsvalg. Uanset pris.

Venstre, I er for klamme.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden