Venstrefløj: DFs krav til om dagpenge presser regeringen | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Venstrefløj: DFs krav til om dagpenge presser regeringen

Enhedslisten og SF mener, at regeringen bør ændre kurs nu og ændre på dagpengereglerne efter, at Dansk Folkepartis har meldt ud, at man vil kræve dagpengelettelser af en blå regering efter et valg.

Niels Brandt Petersen, Berlingske Nyhedsbureau

Regeringen står med en unik chance for at få ændret på dagpengereglerne, når Dansk Folkeparti på forhånd stiller krav til en blå regering om netop en justering af dagpengeområdet.

Sådan lyder det i kor fra Enhedslisten og SF, som begge går ind for at lempe på dagpengereglerne, som blev indført af den borgerlige regering i 2010 med blandt andet DF-stemmer.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), siger tirsdag til Berlingske, at reformen ramte hårdere end forventet, og at man vil kræve, at en ny blå regering lemper reglerne.

»Når Socialdemokraterne i dag rejser rundt og siger, at de ikke kan ændre på dagpengereglerne, fordi der ikke er flertal for det, så passer det ikke, for de har mulighed for at skabe et flertal med Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), der konstaterer, at det »lægger et pres på Socialdemokraterne«.

SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), mener, at Dansk Folkeparti er en »omvendt synder«, som skal hilses velkommen.

»Det skaber en politisk mulighed for, at SR-regeringen kan lave et flertal med ikke bare SF og Enhedslisten, men også hen over midten,« siger han.

Jonas Dahl betegner Dansk Folkepartis udmelding som et »wake up call« for Socialdemokraterne. Johanne Schmidt-Nielsen er enig.

»Jeg håber, at Socialdemokraterne nu griber den mulighed, der er, når Thulesen Dahl melder ud, at han vil ændre reglerne,« siger hun.

Enhedslistens mener dog, at der er tale om »lidt af et gummiløfte« fra Thulesen Dahls side.

»At sige, at der skal være et fleksibelt dagpengesystem, der er konjunktur-afhængigt - uden at fortælle mere om, hvad det går ud på - lugter af en kattelem, så han før valget kan love hvad som helst, og så efter valget slippe uden om det,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Både Enhedslisten og SF ser helst, at der bliver ændret på dagpengereglerne nu, men er også villige til at lægge stemmer til en ændring med en eventuel blå regering.

»Vi håber, vi kan nå igennem med en socialdemokratisk ledet regering, men vi vil også efter et valg arbejde for at få vores politik igennem, og det betyder også at se på dagpengesystemet,« siger Jonas Dahl.

Tophistorier Gå til forsiden