Venstres nulvækst: Hul retorik eller skjulte nedskæringer?

Camilla Hersom (RV)
Camilla Hersom (R) Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Selvom Venstre har travlt med, at “det offentlige skal køre længere på literen”, synes de selv at være løbet tør for benzin rent idépolitisk. Deres største politiske mål er nulvækst i den offentlige sektor. Det er ikke noget konkret bud på Danmarks udfordringer og derfor et fattigt mål i sig selv. Tilmed er det ikke troværdigt, når Venstre gik til valg på 0,8 pct. vækst i det offentlige forbrug og fortsat vil tilføre en række områder yderligere midler.

Radikale Venstre og regeringen ser ikke væksten i det offentlige forbrug som et mål i sig selv. Vi mener ikke at et tal skal være udgangspunkt og ramme for samfundets udvikling.

Vi har sammen med S og SF ambitioner om at fremtidssikre velfærdsstaten og håndtere tidens store udfordringer inden for blandt andet sundhed, socialområdet, uddannelse, erhvervspolitik og grøn omstilling. Det er vores udgangspunkt. Og på den baggrund beslutter vi, hvor meget det offentlige forbrug kan vokse i de kommende år, når rammen fortsat er en holdbar økonomi.

Finansloven for 2013 er ansvarlig og indebærer en meget lille vækst i det offentlige forbrug, men regeringen har alligevel formået at prioritere yderligere ca. 4 mia.kr. til uddannelse, yderligere ca. 1,5 mia. kr. mere til sundhed og fastholdelse af historisk store forskningsbevillinger på over 20 mia.kr.

Radikale Venstre efterlyser en tilsvarende prioriteringsvilje fra Venstres side i deres plan for nulvækst. Den demografiske udvikling vil i sig selv kræve nedskæringer for 30 mia., hvis nulvæksten skal opretholdes frem mod 2020. Nulvækst kræver derfor prioritering, før det kan finansieres.

Venstres udmelding bliver endnu mere skizofren, når det angår konkrete politiske områder. I forbindelse med genopretningsaftalen fra 2010 besluttede VK-regeringen at tilføre sundhedsområdet ca. 5 mia. kr. mere i årene 2011-2013. Selv efter nulvækstmeldingen i sidste uge meddelte både Lars Løkke Rasmussen og Peter Christensen, at sundhedsområdet efter Venstres mening fortsat bør få tilført yderligere midler.

Finansieringsforslaget? Ifølge Lars Løkke Rasmussen: ”Der vil være områder, som kræver flere ressourcer - som sundhedsområdet. Det betyder, at så må andre dele af den offentlige sektor til at køre længere på literen, så der frigøres midler”.

Sagen er bare, at hvis sundhedsudgifterne stiger med 1½ mia. kr. om året, betyder det, at det offentlige forbrug vil stige med ca. 0,3 pct. årligt. Hvordan det hænger sammen med nulvækst skylder Venstre et svar på.

Nulvækst uden klare prioriteringer er umuligt. Ikke mindst, når der tilsyneladende er områder, Venstre ligefrem vil tilføre flere ressourcer.

Hvis Venstre kun vil bruge penge og ikke er i stand til at prioritere, er partiets nye nulvækstambition enten hul retorik eller også kan vi se frem til massive nedskæringer eller fuldstændig bortfald af en række offentlige opgaver. Læseren kan selv bedømme, hvad der er værst.

Kommentarer

Den socialistiske dødspiral smadrer basis for vores velfærd

Den socialistiske dødsspiral arbejder som forventet drøneffektivt: Lav vækst grundet dårlig konkurrenceevne og for stor offentlig sektor søges bekæmpet med mere offentlig sektor - resultat: tilintetgørelse af mere privat sektor og mindre selvbærende vækst. Hvad gør regeringen så i al sin grænseløse enfoldighed? Den øger selvfølgelig den offentlige sektor og resultatet er endnu engang at mere privat erhvervsliv bukker under.

Hver gang regerings-partiernes inkompetente medlemmer sætter sig ned på deres kødfulde numser og laver "politik" tilintetgør de arbejdspladser i det der er basis for vores velstand: DET PRIVATE ERHVERVSLIV.
Regeringen tilintetgør basis for Danmarks velstand og velfærd og det skal den ikke et øjeblik tro, at den slipper godt fra - at skyde på oppositionen er plat, sølle og gennemskueligt.

Import af uintergrerbare muslimske flygtninge

Du skal ikke tale om hul retorik, med et parti, som ikke bestiller andet end, at importere uintegrerbare mellemøstlige plattenslager flygtninge, så fej for egen dør, før du kritiserer andre.

Bare se hvordan det gik under mavesure/stuerene Nyrup med den store flygtninge import, skaderne ses ellers tydeligt i dag.
Med mellemøstlige narkopushere og meget andet kriminalitet.

Kan man forvente andet??

Ud over at være radikal, så prøv lige at se på CV'et! Ren offentlig forsørgelse, så skulle man forvente et andet indlæg fra den side???? Som radikal tror man åbenbart stadig, at vi kan leve af at skrubbe hinanden på ryggen (når pengene da ellers ikke foræres væk til cirkusnumere). I øvrigt bærer hele artiklen præg af samme holding som vores svage statsminister står for, nemlig at det er oppositionen der skal forklare sig og ikke den siddende regering. God nytænkning må man sige, men næppe holdbar. Er et godt forsøg på at fjerne fokus fra det relevante - intet hvad den nuværende regering har foretaget sig hjælper/virker. Og hvorfor mon?? Brandbeskatningen fortsætter, hvilket fjerner ethvert incitament til at gå ud at forbruge for at få gang i hjulene, for hvilken ny skat bliver man ramt af. Ikke underligt at folk holder på pengene. Pensionsopsparingen beskæres rent skattemæssigt, så hvorfor spare mere op til det?? Brug dog hvad man kan her og nu og så lad det offentlige få en større forsørgerbyrde når vi andre bliver ældre. Jeg vil ikke voldtages skattemæssigt af staten både mens jeg arbejder og når jeg (måske engang) bliver pensionist.
De radikale skulle se at få gang i det der måtte være tilbage af hjernekapaticitet og indse hvor de/vi er på vej hen.. Skrot nu al den diskussion om velfærden og reduktioner i den..

hvad er det så egentlig regeringen vil?

"Den demografiske udvikling vil i sig selv kræve nedskæringer for 30 mia., hvis nulvæksten skal opretholdes frem mod 2020. Nulvækst kræver derfor prioritering, før det kan finansieres".

Udviklingen (f.eks. flere gamle, færre til at betale) betyder, at en samlet set uændret udgift til den offentlige sektor kræver prioriteringer - javel, det er vel hvad er løbende foretages i enhver økonomi, også i min egen husholdning. Men herefter - når målet om uændret samlet udgift ligger fast - så er der vel ikke mere der skal finansieres?

Men ja, fr. Herom, det kommer til at gøre ondt nogle steder, når I bliver nødt til - som alle landets borgere og private virksomheder - at se frem til uændrede budgetter de næste år. Og så bliver det ikke så sjovt at være politiker, fordi man så skal til at forklare, at alle de gaver der var stillet i udsigt alligevel ikke kan skaffes.

Hersom's - og de radikale og den samlede regering - har fortsat det urealistiske udgangspunkt, at de offentlig budgetter skal vokse, uanset hvordan verden ser ud. Om det så er 0,8% eller et andet tal, så vil vi ikke se en samlet mindre offentlig sektor. Og pengene kan jo kun komme eet sted fra - så MIT budget for de kommende år bliver IKKE øget med 0,8%, det skal Hersom & Co. nok sørge for.

Nedskæringer, ja da - klart

Selv Finansministeriet har fundet ud af, at der formøbles 46 mia. på ineffektivitet i den offentlige sektor hvert år.

At den offentlige sektor ikke skal vækste. Men alle folk skal ha' mere i løn. Det er da klart for enhver, at det vil betyde nedskæringer. Det kan man ikke skabe meget spin omkring.

Man kan starte med at skære ned de steder, hvor den siddende regerings egne embedsmænd har påvist ineffektivitet.

Hvorfor er det, at vi i Danmark har den største offentlige sektor i den frie verden, og alligevel er vi lullet ind i en illusion om, at vi alle sammen ender forhutlede og forarmede, hvis ikke "bæstet" er i konstant vækst?

Kan man ikke regne i S-SF-R regeringen???

Det er da glædeligt, at det er gået op for Lars Løkke Rasmussen, at man ikke kan øge den offentlige vækst, når den private vækst er negativ. Da det private erhvervsliv finansierer den offentlige sektor, kan den offentlige sektor ikke vokse, når det skatteindtægterne falder, medmindre man ønsker store skatte- og afgiftsstigninger. Hvis vi ikke får bremset den offentlige vækst og skabt gode betingelser for et voksende privat erhvervsliv ender vores børn og børnebørn i et samfund uden det velfærdssamfund, som vi i dag tager for givet. Faldet i det offentlige serviceniveau skyldes, at andelen af "kolde" hænder stiger, mens andelen af "varme" hænder falder. Men det kan S-SF-R regeringen måske ikke regne ud, selvom et barn i børnehaven har regnet det ud for længe siden.

Virkelighedsflugt

Når et samfund bruger hele overskuddet til import af højkriminelle bistandsklienter kan det kun gå en vej. At en politiker med skyklapper så beskylder andre politikere for alle mulige dårligdomme er jo kun støj der skal aflede opmærksomheden for de importerede udgifter, men udgifterne forsvinder jo ikke ved at benægte dem.

Hvad er logikken?

Hvor er logikken i, at det offentliges andel af BNP skal øges år for år for at vedligeholde serviceniveauet? Og hvor er fornuften i, at det oplevede serviceniveau er stejlt dalende, mens udgifterne stiger?

Bendt Sørensen

Først skriver du : "Vi mener ikke at et tal skal være udgangspunkt og ramme for samfundets udvikling"

Derefter : "Vi har sammen med S og SF ambitioner om at ..bla bla bla ..Og på den baggrund beslutter vi, hvor meget det offentlige forbrug kan vokse i de kommende år".

Så med andre ord.. Når de andre beslutter sig for et off. vækst tal så er det useriøst. Men når i beslutter jer for et off. vækst tal efter et kaffemøde, så er det dybt seriøst.

Det er virkelig et godt argument du har der.

Kunne det være at selve problemet er, at det offentlige har det med at vokse helt til evigheden ?

...det stopper formentlig når det offentlige når omkring de 100 %, spørgsmålet er vel bare hvor tæt på de 100 vi skal før fornuften går op for den røde blok.

Jeg tror ...

... ikke væksten stopper ved de 100% offentlig sektor.

Når S SF R EL kommer så langt, og ikke kan forstå væksten stagnerer, så er det helt klart "procentregningen" der er årsagen.

Så skriver Camilla Hersom da bare en nye regnebog, mens Uffe Elbæk afleder befolkningens (undskyld, de offentlig ansattes) opmærksomhed med fortællinger om sin røde klovnenæse og Zenia Stampe hopper rundt som en lille pige, og klapper begejstret i sine små hænder.

Og wupti, så kan det store røde cirkus fortsætte sit korstog mod de onde kapitalister!!!

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden