Vestager: Byråd skal kunne vælte borgmestre

En borgmester sidder sikkert i sadlen, selv om et enigt byråd vil have ham til at træde tilbage. Den regel vil økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager gøre op med.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau

Mandag aften har et enigt byråd i Fredericia Kommune udtrykt mistillid til borgmester Thomas Banke (V) og opfordret ham til at trække sig fra politik.

Det er dog op til borgmesteren selv at afgøre, om han vil fortsætte eller ej. Så længe han ikke er dømt for noget i forbindelse med sin borgmestergerning, har kommunalbestyrelsen ikke magt til at vælte ham, men det bør den have, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

Ministeren understreger, at hun ikke udtaler sig om den konkrete sag, men i en mail til Berlingske Nyhedsbureau fremhæver hun Peter Brixtoftes (V) meritter i Farum Kommune som en begrundelse for, at byrådet bør kunne fjerne borgmesteren.

Læs mere: Udskældt V-borgmester er gået i tænkeboks

Kommissionen, der undersøgte Farum-sagen, anbefalede efterfølgende at udvide byrådets beføjelser til at støtte borgmesteren fra bestillingen, og den anbefaling er Margrethe Vestager enig i.

- Farum-sagen har vist os, at det er afgørende, at kommunalbestyrelserne har en reel mulighed for at trække i håndbremsen, hvis en borgmester handler groft i strid med lovgivningen, skriver hun i sin mail og gentager dermed sin udtalelse fra april, hvor Farum-kommissionen offentliggjorde sine anbefalinger.

- Det er netop derfor, vi har nedsat et udvalg til at se på, om vi kan formulere reglerne for suspension af borgmesteren bedre, så det bliver klart for kommunalbestyrelsesmedlemmerne, hvornår de har mulighed for at tage initiativ til at suspendere borgmesteren, uddyber økonomi- og indenrigsministeren.

Det lovforberedende udvalg ventes at præsentere sine resultater i første halvdel af 2013.

Læs mere: Borgmester har rod i regnskaberne

Kommentarer

Om Jyske Lov.

Folk fra Angel hjemførte romerret og borgerettigheder fra England, så dommere dømmer ud fra Jyske Lov her til lands, men det er vælgere, der vælger en borgmester og en regering med en justitsminister og formand for retsudvalget.

Ingen paniklove "please"

Ingen panik love.

Dette idioti med at landets love skabes/ændres efter hvilken kioskbasker, landets boulevard presse, ønsker profit på.

Er ikke gavnligt for retsikkerhed eller tillid til beslutningstagere.

Så tæl til ti, og nyd livet.

Det er nemlig ...

... rigtig - du er formentlig allerede taget på juleferie Margrethe.

Tag det nu stille og roligt, Margrethe - for så kan vi andre også få lidt fred og ro !!!

Om et neutralt ordstyrerforbund.

Der er brug for et neutralt ordstyrerforbund her til lands, folketinget har en formand som dirigent, men en borgmester er både ordstyrer for hele byrådet og ordfører for flertalspartiet i byrådsalen, hvilket svarer til, at fodboldklubben med flest medlemmer stiller med dommer og linjevogtere i en fodboldkamp.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden