Vestager: Det er ikke min politiske kultur at lede efter problemer | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Vestager: Det er ikke min politiske kultur at lede efter problemer

Den radikale leder står fast på, at den såkaldte velfærdturisme ikke udgør et problem her og nu. Hvis der opstår problemer, må vi se på dem til den tid, siger hun.

Thomas Søgaard Rohde, Berlingske Nyhedsbureau
Foto fra de Radikales årlige nytårsstævne. I år er Margrethe Vestager i duel med DFs formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Johnny Anthon Wichmann

Velfærdsturisme er ikke en trussel, og derfor er der ikke brug for nye regler, der forhindrer EU-borgeres adgang til dansk velfærd.

Den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), afviser atter, at der er brug for den granskning af velfærdsturismen, som flere partier på Christiansborg ellers kræver.

»Jeg er benhård tilhænger af, at problemer skal løses, når de opstår. Og indtil der opstår nye problemer, så synes jeg, man skal løse dem, man har. I øjeblikket vil vi gerne se på beskæftigelsessystemet, se på vækst og produktivitet. Der er ikke tegn på, at vi har en trafik ind i Danmark for at blive forsøget. Hvis det skulle ske, så ser vi konkret på det,« siger Margrethe Vestager.

Læs mere: DF: Vestager vasker hænder i »sminkede tal« om velfærdsturisme

Læs mere: »Hvorfor er det særligt os, man taler grimt om?«

En række partier, herunder Venstre, Dansk Folkeparti og de Konservative, har udtryk bekymring for, at det på sigt kan komme til at koste den danske statskasse dyrt, hvis man ikke får dannet sig et overblik over problemet, så man kan gardere sig, men det får ikke Vestager til at rykke sig.

»Det er bare slet ikke min politiske kultur at lede efter problemer, for sådan som tallene ser ud, så er der ikke en trafik ind i Danmark for at blive forsøget,« siger den radikale leder og henviser til tal fra Beskæftigelsesministeriet, som viser, at EU-borgere fra de øst- og centraleuropæiske lande modtager offentlige danske ydelser i nogenlunde samme omfang som borgere med dansk pas.

Læs mere: Velfærdsturisme? Bedøm selv - her er tallene

Men hvorfor ikke bare imødekomme de partier, der gerne vil have det undersøgt?

»Men hvorfor være angst og bange og se, om man kan finde problemer ude i fremtiden i stedet for at se, om man kan løse de ting, som er åbenlyse her og nu?« spørger Vestager.

De Radikale holder i denne weekend nytårsstævne i Nyborg, hvor Vestager blandt andet skal diskutere velfærdturisme med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF).

Læs mere: »Hvorfor er det særligt os, man taler grimt om?«

Læs mere: Velfærdsturisme i Europa? Nej – det er en myte

Tophistorier Gå til forsiden