Vestager: En helt anden slags kulturminister | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Vestager: En helt anden slags kulturminister

Marianne Jelved bliver med sin politiske erfaring og rutine en meget anderledes kulturminister end Uffe Elbæk, vurderer den radikale partileder, Margrethe Vestager.

Cathrine Bloch, Berlingske Nyhedsbureau
ARKIVFOTO. Margrethe Vestager (th) og Marianne Jelved. Foto: Keld Navntoft

Det bliver en ny kulturminister med solid politisk erfaring som både minister og gruppeformand og med en stor forståelse for spillet på Christiansborg, der sætter sig på ministertaburetten efter Uffe Elbæk (R).

Det fastslår de Radikales partileder, Margrethe Vestager, der er glad for sit valg af Marianne Jelved som ny kulturminister.

- Marianne er en meget erfaren dame, når det kommer til det parlamentariske, men også i forhold til hele vores samfunds måde at være og fungere på. Jeg synes, hendes indlevelsesevne og retningssans er særdeles velanbragt på kulturområdet, siger Margrethe Vestager til Berlingske Nyhedsbureau.

Læs mere: Venstre glæder sig over Jelved som kulturminister

Blandt andre Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, har peget på, at Marianne Jelved med sin erfaring og rutine er Uffe Elbæks diametrale modsætning, da Elbæk som kulturminister havde en tendens til at køre en mere snæver kulturpolitisk linje med manglende forståelse for de politiske spilleregler. Margrethe Vestager lægger da heller ikke skjul på, at de to er meget forskellige.

- Uffe er Uffe, og han har en helt særlig baggrund. Han er ikke skolet og vokset op i ungdomspartier og kommunalbestyrelser med den erfaring, som nogen af os andre har, og Marianne er en helt anden. Hun er et helt andet menneske, men jeg tror, de deler nogle grundlæggende værdier om at skabe plads til mange forskellige mennesker, siger hun.

Læs mere: Thomas Larsen: Jelved er et klogt valg

Marianne Jelved er en politiker med en stor hang til brede forliger, og der har også været med i overvejelserne, fortæller den radikale partileder.

- Det er vigtigt for regeringen at kunne samarbejde bredt, og jeg tror, det kommer rigtig godt tilbage til hende, at hun har den erfaring, hun har. Det mest afgørende er, at hun udover sin parlamentariske erfaring gør et uovertruffet stykke arbejde i og med det danske samfund, og det, tror jeg, er en god bagage for hende som kulturminister, siger Margrethe Vestager, der samtidig understreger, at »det næsten giver sig selv,« at Jelved tager rutine og erfaring med ind i regeringen.

Torsdag eftermiddag overdrager Uffe Elbæk Kulturministeriet til Marianne Jelved, og Margrethe Vestager understreger, at hun stadig har dyb respekt for Elbæks beslutning om at forlade sin ministerpost.

- Jeg må sige meget klart, og det sagde både Helle (Thorning-Schmidt, red.) og jeg til ham: Den sag er for lille, og det er ikke en sag, man bliver fyret på. Jeg havde og har stadig tillid til Uffe, og han har truffet en meget vidtrækkende beslutning af hensyn til sin familie og sit hold, og det har jeg meget stor respekt for, siger hun.

Indtil nu har Marianne Jelved besat posten som de Radikales gruppeformand, men Margrethe Vestager fortæller nu, at der kommer til at sidde en anden på den post fremover. Hvem det bliver, vil hun ikke sige noget om endnu.

Tophistorier Gå til forsiden