Vestager vil have elektroniske valg

Stemmemaskiner skal erstatte papir og blyant, mener økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager.

Mads Mostrup Jensen, Berlingske Nyhedsbureau
Øøkonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil erstatte de sædvanlige stemmesedler og blyanter med elektroniske stemmemaskiner. Foto: Casper Christoffersen

Når danskerne i fremtiden vælger politikere til Folketinget, Europa-Parlamentet eller byrådet, skal de udpege deres foretrukne partier og kandidater ved at trykke på en skærm.

Det er visionen for økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), der mandag har sendt et lovforslag om såkaldte e-valg i høring. E-valg betyder, at elektroniske stemmemaskiner erstatter de sædvanlige stemmesedler og blyanter, og det er ifølge ministeren ensbetydende med en række fordele.

- E-valg kan være med til at sikre en hurtigere optælling af valgresultatet, færre fejl i optællingen af stemmer og en minimering af risikoen for, at vælgere utilsigtet kommer til at afgive en ugyldig stemme. Samtidig kan det blive muligt for handicappede at stemme uden hjælp. Eksempelvis kan blinde og svagtseende afgive deres stemme, uden at de skal have en person med i stemmeboksen, forklarer hun i en pressemeddelelse.

Vælgerne skal fortsat møde op

Flere kommuner har meddelt Økonomi- og Indenrigsministeriet, at de er klar til at lade afstemningen ved næste års kommunalvalg foregå elektronisk.

- Vi skal modernisere den offentlige sektor og udnytte de muligheder, ny teknologi giver os. Kommunerne har selv ønsket at få muligheden for at afvikle valg elektronisk, og det er oplagt at prøve elektroniske valg af, siger Margrethe Vestager.

Hun understreger, at e-valget ikke sparer vælgerne for en tur til afstemningsstedet. Tiden og teknikken er endnu ikke moden til valg over internettet.

- Uanset om det er e-valg eller som vi plejer at stemme, værner vi om stemmehemmelighed og sikkerhed. Dét eksperimenterer vi ikke med, fastslår Margrethe Vestager.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det være frivilligt for kommunerne, om de vil benytte sig af den nye metode eller holde fast i papir og blyant.

Kommentarer

Og hvem tjekker så Big Brother

Det er såmænd blot at tillade en eller anden myndighed at tilføje alle stemmerne et cpr. nr. Så kan Big Brother se om alle stemmer på det rigtige parti. Man bruge blot salami metoden som det er sket med så mange andre tilladelser til det offentlige, når borgernes ejendomsret og frihed skal begrænses.

Og? USAs spor skræmmer.....

Margrethe Vestager bør tage ved lære af USA. Især valgene i 2000, men også valgene i 2004 og 2008 var dybt katastofale. En computerstemme kan nemlig manipuleres kan den. Og folk fra højre og venstre side af det politiske spektrum kan jo komme til lige at klikke på f.eks. Venstre eller Enhedslisten, ikke sandt. [Ikke at de vil gøre det, men muligheden foreligger].

I USA kan man i hver valgkreds stemme på en to-fem personer (eller lidt flere måske). I Danmark kan man stemme på et parti samt på en person fra dette parti. Man kan således måske stemme på 100 personer eller flere ialt. Hvordan tror Vestager at en moderne computer kan sættes op til dette...

Teknikken med trykfølsomme skærme er først lige ved at blive udviklet.

Hvordan vil Vestager sørge for at INGEN kan se (eller finde ud af hvad hver enkelt borger har stemt). Grundloven kræver hemmelig afstemning, og det gammeldags system med papir og blyant virker udmærket nogle årtier endnu.

Danmark er et lille land, det tager cirka 3-4 timer at tælle stemmerne op. Vestager må væbne sig med tålmodighed her...

Nej Tak

I USA fik en af kandidaterne 150% af stemmerne så hvorfor indføre samme system i DK.

Nej

Hvorfor ødelægge noget som fungerer? Vores nuværende system fungerer da som det skal og sikre hemmelige, demokratiske valg hvor valgresultatet er klart samme aften. Kan kun se at e-valg kan blive dårligere/mere usikkert.

mine krav til elektronisk valg

1. computeren som registrer mig i valgbogen og valgcomputeren må ikke være forbundet - heller ikke indirekte ved at være på den samme elektriske sikringsgruppe. Valgcomputeren skal have egen afskærmet el-forsyning. Der må på ingen måde kunne måles, hvor jeg har sat mit kryds.

2. computeren som registrerer mig i valgbogen og valgcomputeren må ikke på nogen måde kunne samkøres så man kan logge mit afstemningstidspunkt og gætte sig frem til hvad jeg har stemt.

3. Valgcomputeren skal udskrive en stemmeseddel som jeg skal placere i stemmeboksen, således at jeg kan være sikker på at min stemme bliver talt med også selv om computeren svigter.

4) Valgcomputeren må ikke udskrive kvitteringer til borgeren. Der er ikke nogen som efterfølgende skal kunne afpresse mig min kvittering.

Vi har hemmelig afstemning i Danmark med neutrale stemmesedler -og ikke som i Sverige, hvor opstillingsberettigede partier skal medbringe valgkort og (gennemsigtige) kuverter.

Men det overordnede spørgsmål er: bliver det billigere?, mere præcist?, hurtigere?

læs mere her: http://ing.dk/artikel/129186-for-ti-kroner-demokrati-tak
og: http://ing.dk/artikel/129276-evalg-de-var-ikke-klaedt-paa

Enig

Jeg er helt på samme linje. Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken. Gammeldags stemmesedler er både billigere og løsningsmæssigt overlegne i forhold elektroniske valg.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden