Vilhelmsen retter kritik mod Krifa

SF-formand Annette Vilhelmsen ser Kristelig Fagbevægelse som et forsikringsselskab frem for en fagforening.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

- Jeg synes, man skal kalde tingene dét, de er. Så når man har en forsikringsordning, så er det det, man har. Og når man har en fagforening, så er det det, man har.

Sådan siger SFs formand og minister for erhvervslivet Annette Vilhelmsen (SF) til Avisen.dk.

Hun understreger samtidig, at hendes klare sympati ligger hos den etablerede fagbevægelse.

Dermed sender hun et signal om, at Krifa ikke skal forvente større politisk indflydelse, sådan som de ellers har efterlyst - blandt andet i forbindelse med de forliste trepartsforhandlinger tidligere på året, skriver Avisen.dk.

SF-formanden bakkes op af partiets arbejdsmarkedsordfører, Eigild Andersen (SF), som siger, at han »ingen interesse har i, at Krifa lever«. Han mener, »de skader lønmodtagere i Danmark«.

Hos Krifa ryster formand Søren Fibiger Olesen på hovedet af kritikken.

- Naturligvis er vi en fagforening. Vi tilbyder de samme ydelser som en fagforening. Vi forhandler overenskomster, har tillidsfolk og yder juridisk bistand til vores medlemmer, siger han til Avisen.dk og tilføjer, at de røde politikere »enten er fulde af løgn eller også taler de mod bedre vidende«.

BNB

Kommentarer

Hvad er en fagforening?

En fagforeninger en organisation, der skal varetage medlemmernes løn- og arbejdsforhold. For at kunne gennemføre en overenskomstforhandling er man nødt til at kunne have noget at markere sig med, hvis forhandlingerne kører fast. Siden 1899 har man i Danmark haft en hovedoverenskomst, som danner rammen for overenskomstforhandlingerne. De rammer, der er indeholdt i denne hovedoverenskomst, ønsker KRIFA ikke at tilslutte sig. Bl.a. har de fraskrevet sig konfiktretten. At de traditionelle fagforeninger har et højere kontingent skyldes bl.a., at der skal opretholdes et stort beredskab til at forhandle overenskomster og til at støtte medlemmer, der ikke får deres overenskomstmæssige rettigheder. Når der nu er åbnet mulighed for, at man kan aftale rettigheder, der kun gælder medlemmer af en fagforening, kan det hurtigt blive en underskudsforretning at være medlem af KRIFA. Alene det, at KRIFAs medlemmer ikke må konflikte, men godt må lock outes, viser, at KRIFA ikke er nogen egentlig fagforening. Den er partipolitisk uafhængig, men bundet op på et religiøst afhængighedsforhold til Indre Mission. Om det skulle være så meget bedre, ved jeg ikke.

Hun har jo ret

Det kan godt være, at udmeldningen støder nogen. Ikke desto mindre er den korrekt. Krifa er ikke andet end en forsikringsselskab som man kan få hjælp af, hvis nogle af de rettigheder, som hovedsageligt de traditionelle fagforeningen har sikret, bliver overtrådt.

Krifa har amputeret sig selv ved at fraskrive sig enhver mulighed for at tage kampskridt i brug, hvis forhandlingsvejen mislykkedes. Den eneste grund til, at dette kan fungere for dem er, at der stadig er nogle stærke traditionelle fagforeninger, som fortsat står klar til at kæmpe i mod løndumping mm.

Forsikringer er da ok

De fleste mennesker er da glade for deres forsikringer! A-kassekontingentet er vel også en forsikring her har politikerne dog ændret betingelserne uden reduktion i "præmien". Mange tror fejlagtigt at A-kassen er en del af fagforeningen, men de administrere den blot for staten. Årsagen til AV´s holdning til Krifa skal nok ses på baggrund af, at SF gerne ser at LO via medlemmernes kontingent også støtter deres næste valgkamp. Hun glemmer blot at såfremt man selv kunne bestemme fagfoening ville LO-fagforeningerne ikke have mange medlemmer da de dels er for dyre i administration og dels ikke mere tegner medlemmernes politiske holdninger. Alligevel tvinges disse fortsat via kontingentet til at betale til de "røde". Medlemstallets nedgang taler også deres tydelige sprog. Det gør selvfølgelig et parti uroligt når man har sugerøret nede i LO-pengekassen. Blokaden af Vejlegården fortæller alt om LO-fagforeningernes medlemskrise/økonomiske problemer og den deler de p.t. med den nuværende regering.

Martin Binderup

er det gode eksempel på den kæmpestore uvidenhed, der hersker.

Begge dele er ellers tydeligt lovfæstede hver for sig.

Men spilder jeg min tid Martin Binderup med flere. Ønsker Du bare ikke at forstå.

Man siger jo ikke en gang, man repræsentere alle ansatte i danske virksomheder, som Du påstår.

Derfor er der også kun minimalløn på de organiserede områder, hvor det jo netop kun er fattige udlændinge, som kan leve af en række jobs udenfor.

Og så er det jo netop dig selv, der ikke kan acceptere en politikers forskellige holdning til din.

Utroligt så lidt Du ved om Danmark i betragtning af Du nævner os så maneg gange.

Danmark har foeningsfrihed jævnfør Grundloven; men det er folketinget som bestemmer, hvad man hjælper A-kasserne med.

De borgerlige har da sat egenfinacieringen meget op samtidigt med at de udbetalte summer bestemt ikke er fulgt med prisudviklingen.

Det er yderst mærkeligt, Du i ramme alvor kan påstå, Vilhelmsen ikke kan ændre en række ting via administrative modelrutiner og bevillinger i Folketinget.

Faktisk har de lige gjort det ved at ændre dagpengeperiodelængden.

Der er 3 - TRE - parter i overenskomsterne og Yellow submarine hører kun til som B-kasse.

A.W. er,

som sit parti, en katastrofe for Danmark.

Man skal stævne efter evne.

Lærerstandens Brandforsikring er ingen kristelig fagforening, det er en forsikring, der udviklede sig til et kontor for ejendomshandel, men giv klasselærere et stedtillæg for at bo i skoledistriktet, faglærere kørepenge for at undervise hobbyhold på naboskoler og lad lærerrådet vælge skolebibliotekaren og forældreforeningen skolelederen i et åremål som praktiklærere for unge lærere, så har vi atter en forældreskole med morgensang som lærernes hus, som idrætsskole, husholdningsskole, sløjdskole og tegne- og værkstedsskole med gamle til råd og unge til hjælp i sognet.

Krifa på rette spor...

Som inflydelsesrig direktør i et betydningsfuldt dansk firma, må jeg sige at Krifa, det er noget jeg støtter. Arbejderne skal være glade for at jeg giver dem arbejde, og hvis de vil strejke, ja så fyrer jeg dem, hvis de vil have mere i løn ligeså. Hvis de i arbejdstiden vil tale i telefon ligeså. Det er mine penge de får, mine penge som finanserer deres familie og liv og frådseri med ferier osv., og derfor mig som entydigt bestemmer i mit firma - og det forstår Krifa. Jeg støtter krifa - for de støtter os alle !

-

Er det ikke noget med at "negative campaigning" som regel i sidste ende rammer en selv hårdere end det tiltænkte mål?

Jeeez, find dog på noget fornuftigt at give jer til for den løn vælgerne giver jer!

Kan da ikke repræsentere alle danskere og danske virksomheder

Det er fint at kalde tingene det de er, men det er da ikke politikerne der skal bestemme hvad der er fagforening og hvad der er forsikringsordning. Det er da noget medlemmerne selv beslutter, blot de danske love overholdes, både for fagforening og forsikring.
Politikere der ikke kan acceptere forskellighed i holdninger, kan da ikke repræsentere alle danskere og danske virksomheder!?

Danmarks fjentlige Erhvervsminister

Når landets Erhvervsminister kan komme med den slags udtalelser, så viser hun tydeligt hendes forhold til arbejdsmarkedets parter. Danmarks fjentlige Erhvervsminister er i virkeligheden LO-minister.

Titel

Med den førte politik burde hendes titel være Erhvervsbekæmpelsesminister.

Dansk betonsocialisme

At være rød betyder i dag: at ville indføre monopol for LO, at bestikke folk på overførselsindkomster, at hetze skatteydere ud af landet og betale suverænt mest i U-landshjælp. Gud bevare Danmark.

Sjovt at Berlingeren sletter indlæg som er SF-kritiske

men der er selvfølgelig socialistiske rød-gardister allevegne...men de burde ikke være i et redaktionslokale..

Kom tilbage til virkeligheden

Så har vi SF tilbage i det bagstræberiske segment igen. Klarende sig til fortiden. Hendes udsagn er jo ren populisme med et stænkt af magtmisbrug. Når flere hundretusinde danskere vælger en anden løsning end de "røde" fagforeninger, er det mangel på respekt for frihed og demokrati ikke at tage deres valg alvorligt.

Når Danmark har så mange søde piger;

Hvor kommer så alle de gamle sure kællinger fra? Slog Femø ikke til alligevel?

Den danske model var god, hvis den var tidssvarende og økonomisk bevidst; men det er den ikke!

Man så forleden i TV, at mellem 1200 og 2500 små og mellemstore virksomheder er rykket syd for grænsen, -med fra 2 til omkring 25 ansatte. Forklaringen var klokkeklar: Hjemme (i Danmark) er dette at have/lede sin virksomhed så forpestet af alskens mulige blanketter, fagforeninger,afgifter, og afgifter af afgifter, ens moms på alt, totalt umuligt skattesystem! Alt ialt et totalt tidskrævende lortesystem der tjener hvem? Alle andre end en selv og virksomheden.

Nu har vi så rundbarberingssylfider til at forsøge at lede og regere dette stakkels tidligere dejlige land. De er om nogen fulde af løgn og bedrag! -Se blot hvad de er valgt på kontra det de gør!!!

Ydermere kæfter de så som regering op, som var de en fagforening. Fanden skal da tro enhver sundt tænkende virksomhed ser sig om efter overlevelsesmuligheder andetsteds.

Eneste trøst lige p.t. er, at en ræverød, kommuniststøttet, såkaldt regering lige nu lammetæver dem de fyldte med løgn og gyldne løfter for mindre end halvandet år siden. Og hver gang en af dem åbner gabet/gattet så er indledningen: Den forrige regering gjorde! Dette verbalerotiske himmelråbende bavl dækker over, at der er ingen vision eller mission tilstede i den løgnagtige bix der p.t. skulle regere (d.v.s. lede) Danmark. Årsagen er formentligt, at man i den ene ende af de små 25 ministerier/50 bogklogeåger som doctorer, -ikke aner en dyt om hvad der sker i den anden ende. Men de er nok ude at rejse sammen med happywilley med de gode buspriser!

En model: 101 medlemmer af Folketinget. Spærregrænse på 10%. Alle "fagforeninger" der tiltrækker mere end 50.000 medlemmer er logiske medforhandlere ved overenskomstforhandlingerne. Ingen medlemsbetalte fagforeningsledere kan på nogen måde tjene mere end 200% over den aftalte mindstetimeløn.

Det ville pynte på ledelsen af denne fagpolitiske møgbutik.

Et sidste lille spørgsmål: Hvem er det der i TV-ledelsen promoverer liste Ø`s vurdering på selv lokumspapirets farve, -for tvangsopkrævede licenspenge? Denne kloakservice er vi gerne fri for!

Manglende realisme

Heldigvis er der her ikke som ekstrabladets "nationen", men alligevel undres jeg.
- Hvordan kan nogle her tro at fagforeninger kun er til det gode og medarbejderes rettigheder og lønninger ikke har nogen indflydelse på antalllet af job, konkurrenceevne etc.
- Hvordan kan nogen her tro at arbejdsgivere og medarbejdere sagtens kan finde du af tingene selv ? Menneskets selviske natur er noget vi tæmmer. De rigeste i landet er for de flestes vedkomne blevet særligt rige ved at sk... på de folk der har skabt deres velstand.

Og gu skal en dygtig virksomhedsleder tjene mange flere penge end ham der kommer produktet i en papkasse. Men derfra til at se ham som en omkostning og "brug os smid væk" produkt....
Nåh ja - det var jo derfor fagforeningerne opstod.
Hvis nogen af jer bilder jer ind at medarbejdernes ve og vel, anstændigt lønniveau etc vægter lige så højt som profit eller endda højere.... så skal i vist ud af den boble i befinder jer i og se hvordan verden fungerer.
Er der undtagelser ? Ja, men det er jo netop pointen - undtagelser.
Du kan ikke bygge et system og et samfund op på at alle, eller de fleste, mennesker er gode og uselviske. Det er naivt.

Ideologi eller økonomi

Jeg synes debatten hér og andre steder tillægger arbejdstagerene ( herunder mig ) en dybde i deres valg, der for manges vedkomne ikke er der.
Jeg hører dårligt om de røde fagforeninger fra to venner som er kommet i klemme. Trods det høje kontingent, blev de begge afvist i deres relativt simple sager om uberettiget fyring.
Den sidste i omgangskredsen som havde havde en konflikt med sin arbejdsgiver og efterfølgende blev beskyldt for tyveri var medlem af KRIFA og har fået intensiv advokathjælp, faglig hjælp etc.

Jeg har altid været på arbejdspladser hvor chefen var min "ven" og kunden i centrum. Jeg oplever at mange 3F'ere anser chefen som deres "fjende" som kræver meget og ikke vil betale for det hele.

Hvorfor er jeg så alligevel medlem af en rød fagforening?
For at kunne være sikker på at min tillidsmand ikke nedprioriter mine lønkrav, problemer m.m.
Lidt sørgeligt egentlig, men jeg har råd til det.

Er man til gengæld lavtlønnet, så tror jeg at der for manges vedkomne ikke ligger andre motiver bag end at have 500,- mere om måneden til sjov eller alvor.

Gammelkommunist

Betonkommunisterne hos SF, S or R forstår ikke at vores velstand ikke skabes og fagforeningsfolk som får ca 900.000 i årlig løn. Disse pampere burde skamme sig. De er, sammen med S, SF og R skyld I at så mange mennesker har mistet deres arbejde.
De fleste af dem har aldrig selv harft et rigtigt arbejde, og kan slet ikke forstå, hvor hårdt det er dagligt at være i benhård konkurrence med alverdens andre lande.

Hvad der er sparet er tjent

Krifa medlemmer har ca. 500 kr. mere om måneden netto (1000 brutto) end ved medlemskab af en rød fagforening. På årsbasis er det ca. 6.000,- eller 12.000 brutto.

Konen er en udløbsmodel

Det er ikke i socialismens ånd, at mennesker kan vælge frit mellem forskellige udbydere. Venstrefløjen mistror det enkelte individ. Systemet kommer før individet. Og hvis individet ikke passer til systemet så må mennesket laves om.
Derfor er socialismen og Vilhelmsen reaktionære udløbsmodeller.

Så har vi ...

... konflikterne i SF igen.

Nu skal Annette Vilhelmsen både være SF-formand/kvinde og tiltrække "røde stemmer" ved f.eks. at tale ned på andre fagforeninger - der i.flg. lovgivningen er fuldt lovlige, fordi der er foreningsfrihed og aftalefrihed.

Samtidig er hun erhvervsminister og burde som sådan, mere koncentrere sig om udvikling af Danmarks erhvervsliv - men det ligge åbenbart mere på sinde, at få afviklet Danmarks erhvervsliv ved ensidig støtte til den ene part i arbejdstager forholdet.

Der gik næsten to måneder - så har SF igen svært ved at holde styr på alle deres kasketter - holde styr på "magten" samtidig med at man vil være noget ved musikken og sikre sin egen bankkonto (det sidste klarer de allesammen til gengæld ganske fint).

Ud over det har LO forbundene jo gjort alt, for at blive så usynlige som mulige - f.eks. mangler vi fortsat at høre hvad 3F vil gøre for sine 6-7.000 danske chaufførmedlemmer, der mister jobbene til østeuropæiske chauffører - samtidig med, at 3F har travlt med at hverve de samme østeuropæiske chauffører som medlemmer (for ejendommelig nok skal 3Fs butik jo også køre rundt) !!!!

Det skal åbenbart bare gøres til et samfundsproblem at alle disse chauffører skal have understøttelse og risikerer at falde ud af A-kassen - til gengæld har 3F så "fået løst" deres problemer med chaufførerne.

Kritik skudt ved siden af!

Desværre har den omstridte Krifa overenskomst med Vejlegården givet modparten for mange gode kort på hånden til at træffe den afgørelse som nu foreligger ved Arbejdsretten.
For det første så har Krifa på forhånd afskåret sig konfliktretten, noget som allerede der sætter dem ud på et sidespor i forhold til den internationale ILO-konvention. Hertil kommer den kritik omkring den konkrete overenskomst, hvor man i en haglbyge af eksempler, og med god grund, har kunnet sige, at den falder helt igennem i forhold til det der må siges at være det generelle aftaleniveau på dette faglige område..
Naturligvis er det et problem, at nogen kan se en fordel i at underbyde på et gældende overenskomstniveau.
Var der lukket op for den trafik, ville vi snart se en organisation byde under Krifa overenskomsten og sådan kunne det fortsætte.
En kold og kynisk pengetanks-fagforeningen kunne sikkert hurtigt blive enige med diverse arbejdsgivere om at modtage en god egenbetaling mod at indgået en discountaftale der vil skade hele lønniveauet. Kolde og kynisk forretningsmetoder ville være det centrale som vi fx allerede har set det omkring Det Faglige Hus.
Når det er sagt, så klinger det hult når nogen efter at have tilvirket en lovgivning der giver bestemte fagforeninger greencard (a-kasselovgivningen) til at vinde frem, og når det så sker, kritiserer dem for at de faktisk gør det.
Når der er konkurrence på området bør dem der ikke kan klare sig i konkurrencen naturligvis oppe sig.
Man kunne eksempelvis lade de overenskomster der bliver indgået kun gælde for dem der er medlem af det pågældende forbund. De øvrige må se selv aftale deres vilkår og få bistand dertil at deres fagforening. En anden mulighed er, at lade staten overtage a-kasserne således at faglige organisationer ikke længere kan læne sig op af pengetanken a-kassen. Faktisk er det før sket, for mange år tilbage, da fratog man Kristelig Fagforening a-kassen, hvilket betød at den røg fra omkr. 2300 medlemmer til nogle få hundrede medlemmer. Her kan man klart se hvad en a-kasse betyder for en fagforening.

Fik man rettet op på disse skæverter, ville man ret hurtigt finde ud af hvilke fagflige organisationer der havde reelle hensigter. Internetsiden fagforeningsfup.dk kunne sikkert herefter nedlægges.

På den lange bane.

Når der er et valg mellem flere muligheder, hvme køber sine varer(melder sig ind i en fagforening) som ikke levere en ordentlig varer/service? Uanset om det er tale om en varer i en butik eller fagforening, så vil de der ikke kan levere den vare der er brug for, ikke overleve på den lange bane. Så der er ikke noget at være bange for. Hvis en fagforeningen laver dårlige overenskomster så melder man da sig ud og ind i en der kan tilbyde noget bedre.

Noget andet:
Det er ikke fagforeningerne der har skabt velstand i samfundet, det er ingeniørene!
Et lille eksempel:
Morkaren som sider ved gadekæret og hækler sokker. Hun kan lave 2 par om dagen. Hvis hun skal have en månedsløn på f.eks. 25.000, og arbejder 25 dage om måneden. Så skal hun have kr. 1.000 pr. arbejdsdag eller kr. 500 pr. par sokker. Hvem har råd til at betale det?
I dag sidder "Morkaren" ved en pc, der styre en maskine der producere 1.000 par sokker eller hvad der svarer til 500 menneskers der tidligere hæklede 2 par om dagen. Men nu udføres arbejdet af kun 1 person. Huns skal nu kun tjene kr. 1,00 pr. par sokker for at have den samme løn. Vi har frigivet 499 personer til at lave noget andet f.eks. undervise vores børn i skolen, bygge veje, passe de syge osv, osv. Her er velstanden og den er ikke opnået af fagforeningerne men af ingeniøren. Fagforeningerne har så tilgengæld opnået at maskinerne er blevet mere sikre så "morkaren" ikke får revet sin finger af o.lign.

Annette Vilhelmsen

har ret.

Det eneste Krifa har været i stand til, er at bruge en eksisterende lovgivning, andre har kæmpet sig til.

Derved har Krifa skabt et arbejdsmarked, der både for lønmodtagere og virksomhedsejere er fuldstændig stagneret.

Hvis regeringen bliver ved med at følge den gamle VKO regerings tiltag vedr. centralisering af magten (Tilsyneladende kan skoleinspektører ikke magte at lede og fordele arbejde inden for deres respektive skoler, derfor skal staten nu ind og have mere magt over den enkelte skole… det er kun begyndelsen af en centralstyring inden for staten)
Så bliver der brug for ændringer på arbejdsmarkedet... og vil nødig have et arbejdsmarked, hvor kun en part bliver hørt.

Det kunne være interessant, at lave en undersøgelse af, om folk der er medlemmer af Krifa ville have valgt anderledes fagforbund (fagforening), hvis prisen havde været den samme som i Krifa.

Valg i forhold til kvalitet

Kaja Petersen. Krisa´s medlemmer er nok i flere grupper. Dem som mener at kvaliten er den samme i begge organisationer og derfor går efter prisen. Dem som mener at LO- fagforeningerne er socialistiske og derfor ikke vil støtte dem vælger også Krisa. Under alle omstændigheder kan ingen virksomhed leve af en forældet vare lige meget, hvor gode den var dengang. Hvor mange køber et sort/hvidt fjernsyn i dag? Kvalitet og pris skal hænge sammen. Derfor fravælger mange LO-fagforeningerne i dag.

Jeg er en smule splittet...

På den ene side kan jeg godt se at det skaber nogle problemer hvis man giver de gule fagforeninger lov til at forhandle overenskomster lokalt.
Det kan måske godt gå hvis det er en lille virksomhed som Vejlegården, men ved større virksomheder (Eller på de offentlige arbejdspladser, som f.eks. i sundhedssektoren) bliver det straks svære for arbejderne at finde fælles fodslag mod arbejdsgiveren. Det vil i sidste ende kun gå ud over arbejdernes egne lønninger.

På den anden side syntes det er uretfærdigt at de røde fagforeninger har monopol på "markedet", og kan skrue op og ned på kontingentet som man vil.
Derudover har mange fagforeningsfolk i toppen jo aldrig været på arbejdsmarkedet, og opfører sig som de direktører de ellers kæmper imod. De tjener 100 tusind om måneden, og kræver million beløb når de siger op.
Hvis man tager til København er det da også store og flotte kontorbygninger de røde bruger deres medlemmers penge på.

Det er vel ikke det man kan kalde for solidarisk.

Grundloven og fornyelse.

Hej Alexander.
Jeg forstår dig godt.
Som jeg ser sagen, er at de røde fagforeningen ikke har fornyet sig og ikke er til for arbejdstager. Ser vi på meningsmålninger, så må mange af deres medlemmer stemmer forskelligt fra det fagforeningerne støtter og derved kommer de i konflikt med deres egne medlemmer. Mange borger i DK ved godt når vi alle får kr. 1.000 mere om måneden, så er der ingen der får mere. Det Wilhelmsen kæmper for her er at forhindre at den støtte der kommer fra fagforeningerne skal ophører og hun prøver at sno sig uden om grundloven, som giver os alle ret til at danne foreninger. Hun vil kun have fagforeninger som er politiks røde og det er i strid med grundloven.

Arrogant

Sådan en udtales kan kun komme fra et ”magtmisbrugs-menneske”.
”Jeg alene vide hvad der er godt for det enkelte menneske”.
Hvordan kan man tillade sig at se ned på alle de mennesker der har meldt sig ind i Krifa?
Total mangel på respekt for alsidigheden hos mennesker.

Måske

Måske skulle Krifa bare spytte i SF´s partikasse ligesom de andre fagforeninger, så skifer den søde Annette nok mening.

Skriv kommentar

Du skal være logget ind for at deltage i debatten.

Tophistorier Gå til forsiden