Vismænd: Afskaffelse af håndværkerfradrag koster vækst | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Vismænd: Afskaffelse af håndværkerfradrag koster vækst

Boligjob-ordningen, som regeringen vil afskaffe, har større betydning for væksten, end regeringen mener, lyder det fra vismænd. Utroligt, at regeringen ikke kan forstå det, mener Venstre.

Pia Glud Munksgaard, Berlingske Nyhedsbureau

Boligjob-ordningen, som regeringen vil sløjfe fra nytår, har sandsynligvis bedre effekt for væksten, end regeringen regner med.

Det er en af konklusionerne fra de økonomisk vismænd, der netop har offentliggjort deres seneste rapport om den danske økonomi.

Her står der blandt andet, at ordningen, der giver skattefradrag på en tredjedel af lønudgifterne i forbindelse med istandsættelse af private hjem, »kan have større aktivitetseffekter end en traditionel skattelettelse, hvorfor finanseffektberegningen kan undervurdere væksteffekten af tiltaget«.

Samtidig er det vismændenes vurdering, at væksten vil falde med godt 0,25 procentpoint i 2013, hvis ordningen afskaffes.

Læs mere: Vismænd anbefaler dagpengeperiode under to år

Konklusionen kommer ikke bag på Venstre, der i øjeblikket i forbindelse med finanslovsforhandlingerne kæmper for, at ordningen bliver bevaret.

- Boligjob-ordningen er en kæmpe stor succes, som skaber arbejdspladser i Danmark. Regeringen undervurderer fuldstændig effekten, og for mig understreger det egentlig bare, hvorfor det er så væsentligt at få boligjob-ordningen med i en finanslovsaftale, siger politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V).

Vismændene peger dog også på, at ordningen kan have et »dødvægtstab«, fordi en del af de private investeringer ville være blevet foretaget alligevel. Men det er der ingen garanti for, understreger Ellen Trane Nørby.

- Det er der ikke nogen sikkerhed for overhovedet. Det, man kan se hos de konkrete virksomheder, der har nytte af boligjob-ordningen er, at de har nogle ansatte, som de ikke ville have, hvis ordningen ikke eksisterede, siger Ellen Trane Nørby.

Tophistorier Gå til forsiden