Voldtægt af forsvarsløse er stadig ikke voldtægt | Berlingske Politiko
Luk

Seneste nyt

Voldtægt af forsvarsløse er stadig ikke voldtægt

Straffelovrådet svigter »forsvarsløse ofre« i dets forslag til ændringer i voldtægtslovgivningen, lyder kritikken fra Amnesty International.

Michael Ørtz Christiansen, Berlingske Nyhedsbureau

Der er rigtig meget godt i Straffelovrådets forslag til, hvordan man kan stramme op på voldtægtslovgivningen, men på ét punkt svigter rådet, mener Amnesty International.

Menneskerettighedsorganisationen har anbefalet et opgør med den nuværende lovgivning, når det gælder voldtægt af forsvarsløse ofre, men det opgør har Straffelovrådet ikke taget. Det opgør kan politikerne tage, lyder meldingen fra rådet.

- Problemet med den nuværende lovgivning er, at et offer, der ikke kan forsvare sig selv, i princippet ikke kan voldtages, siger policy- og kampagnekoordinator i Amnesty International, Stinne Bech Lyager.

- Hvis en kvinde er lam, syg, bevidstløs eller af den ene eller anden årsag ikke er i stand til modsætte sig en voldtægt, så bliver det ikke betegnet som en voldtægt i den nuværende lovgivning. Så bliver det betegnet som et seksuelt overgreb, hvor straframmen er den halve, fortsætter hun.

Hun opfordrer nu politikerne til at tage det sidste skridt.

- Uanset hvad det er for en kvinde, der bliver udsat for voldtægt, så skal hun have den samme beskyttelse af lovgivningen, siger Stinne Bech Lyager.

Amnesty International roser Straffelovrådet for at have fulgt flere af de anbefalinger omkring en fornyelse af voldtægtslovgivningen, som Amnesty kom med i 2009. Heriblandt at en mand ikke længere skal kunne slippe ustraffet eller med nedsat straf fra at voldtage sin kone.

Tophistorier Gå til forsiden